A karácsony és a húsvét egyik kedvelt itala a tojáslikőr. Ez egy karácsonyi tojáslikőr, hiszen karácsonyi fűszerekkel készül.
Az egyenként kimért fűszerek helyett készülhet 1 evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel is. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, de a szegfűszeggel bánjunk óvatosan, mert erőteljes íze kesernyéssé teheti a tojáslikőrt.
Ha alkohol nélkül készítjük, gyerekeket és alkoholt nem fogyasztó felnőtteket is bátran megkínálhatunk ezzel a finom itallal. Megbízható helyről szerezzük be a friss tojásokat.
Az alkohol nélküli változat hideg helyen egy-két napig áll el. Az alkoholos változat akár egy hónapig is eláll, de ezt is tartsuk hideg helyen.
A megadott mennyiségek kb. egy liter ital elkészítéséhez elegendőek.
Karácsonyi tojáslikőr hozzávalói
6 tojás
4 dl tejszín
4 dl tej
0,5 dl méz (vagy más édesítő)
1,5-2 dl vodka vagy whisky vagy pálinka (elhagyható)
1/2-1 ek. vaníliakivonat vagy 1,5-2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. őrölt szerecsendió
1/2 tk. őrölt fahéj
½ kk. őrölt kardamom
½ mk. őrölt szegfűszeg
Karácsonyi tojáslikőr elkészítése
1. Forraljuk fel a tejet és a tejszínt.
2. Üssük fel a tojásokat, tegyük mindet egy nagy edénybe, adjuk hozzá a mézet és a fűszereket, majd alaposan keverjük el. Nem kell habbá verni, csak addig keverjük, amíg teljesen egyneművé válik.
3. A felforrt tejszínes tejet apránként adjuk az elkevert fűszeres tojásokhoz, közben folyamatosan és erőteljesen keverjük egy habverő segítségével, nehogy kicsapja a forró tej a tojást.
4. A tej hőkezeli a tojásokat, így további hevítésre, forralásra nincs szükség. Ha mégis szeretnénk átforrósítani a tojásos tejet, legyünk óvatosak, mert a túlzott hőtől a tojás kicsapódhat, ami szemcséssé és élvezhetetlenné teszi az italt.
5. Az elkészült likőrt hűtsük ki, ha szeretnénk, adjunk hozzá vodkát, és palackozzuk. Azonnal fogyasztható, de pár óra elteltével vagy másnapra még jobban összeérnek az ízek. Fogyasztás előtt rázzuk fel.
Gasztroajándék
Ajándékba is adhatjuk. Töltsük szép palackokba a tojáslikőrt. Nyomtassuk ki egy szép kártyára (vagy kézzel is felírhatjuk) a receptet, amit akasszunk az üveg nyakára. Díszíthetjük az üveget például fahéjrúddal és fenyőággal is.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.