A nyugtató és emésztésjavító hatású, púderes illatú levendula új értelmet nyer ebben a formában.
Levendulás csokoládéfagylalt hozzávalói (kb. 7-8 gombóc)
- 2 dl sűrű főzőtejszín + 5-6 ek. tej vagy 2 dl normál főzőtejszín (10%-os)
- 1 dl habtejszín
- 9 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő, méz (esetleg cukor)
- 5 dkg édesítetlen kakaópor vagy karobpor
- 2 tk. szárított levendulavirág
- 1 tk. vaníliakivonat
- díszítéshez friss vagy szárított levendulavirág
Levendulás csokoládéfagylalt elkészítése
- A főzőtejszín és tej keverékét kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá az édesítővel elkevert kakaóport vagy karobport, valamint a 2 tk. szárított levendulavirágot. Melegítsük fel jól, de nem szabad forrnia. (Ha szükséges, adjunk hozzá több tejet, hogy később könnyen át tudjuk majd szűrni.)
- Ha kellően felmelegedett, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
- Másnap verjük kemény habbál a habtejszínt, óvatosan keverjük össze az ízesített és a habbá vert tejszínt.
- Öntsük a masszát fagylaltgépbe, és fagyasszuk, amíg megfelelő állagúvá válik.
- Fagylaltgép nélkül is könnyen elkészíthető. Öntsük egy lezárható edénybe a masszát, tegyük a fagyasztóba, és fél-egy óránként villával óvatosan átkeverve fagyasszuk megfelelő állagúra. Ha túlfagyna, tegyük egy kis időre a hűtőszekrénybe, amíg kicsit kezelhetőbbé válik.
- Tálaláskor díszítsük friss vagy szárított levendulavirágokkal.
Jó étvágyat!