A megfázás és influenza legtöbbünk életét szinte minden télen legalább egy-két alkalommal megkeseríti. Gyengének és levertnek érezzük magunkat, fájnak a végtagjaink, s nem győzzük a papírzsebkendőket előkapkodni a tüsszentések és az orrfolyás miatt. A kaparó érzés a torokban, a köhögés, illetve a szag- és ízérzékelés átmeneti elvesztése további kellemetlenségeket okoz. Csak legyünk már túl rajta! Nem lenne jobb megelőzni? 5 tipp a megfázás és influenza megelőzésére:
1. Együnk sok lila- és fokhagymát!
Vírus- és baktériumellenes illóolajai nemcsak a már kialakult megfázás vagy influenza esetén jelentenek segítséget, de a megelőzésben is segítségünkre lehetnek.
A kellemetlen lehelet elkerülése miatt inkább este fogyasszuk a hagymaféléket, így másnapra a hagymaszag nagy része elillan. A fokhagymát kisebb darabokra vágva lenyelhetjük úgy is, mint egy tablettát, így a hatóanyagaihoz hozzájutunk, az illatok azonban kevésbé szabadulnak el. A hagymaszagot petrezselyemlevél vagy mentalevél rágásával, egy csésze mentateával, sok folyadék fogyasztásával is csökkenthetjük.
2. Igyunk bodzaszörpöt vagy bodzateát!
A bodza kiváló vízhajtó és izzasztó hatású, ezáltal méregtelenítő, ezzel is segíti az immunrendszer működését. Tisztítja a tüdőt, így segíti a különféle légúti betegségek megelőzését.
Ha a nyár elején készített bodzaszörpből télire is elmentettünk néhány üveggel, bátran fogyasszuk megelőzés céljából ezt a finom italt. Bodzaszörp híján a bodzavirágból készült tea fogyasztása is nagyon kellemes módja a betegség megelőzésének. Ez utóbbit akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk például a reggelink mellé.
3. Fogyasszunk propoliszt, együnk sok mézet!
A méhészeti termékek közül a méz immunerősítő hatású, továbbá nagyon sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Bár vitamin- és ásványianyag-tartalma nem veszi fel a versenyt a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, szakszerűen tárolva két évig is megőrzi vitamintartalmát.
A propolisz immunerősítő, vírus- és baktériumellenes, gyulladáscsökkentő hatású, kúraszerű fogyasztásával szintén segítségünkre lehet a téli betegségek megelőzésében, illetve azok gyorsabb átvészelésében.
4. Vegyünk kakukkfüves fürdőt, igyunk kakukkfűteát!
Háromnaponta vegyünk kakukkfüves fürdőt. Kisgyermek immunrendszerének erősítésére különösen alkalmas a kakukkfüves fürdőkúra, de felnőttek is bátran kipróbálhatják. Fogyasszunk kakukkfűteát, amely tisztítja a tüdőt és immunerősítő hatású.
5. Pótoljuk a C-vitamint!
Sok természetes C-vitaminhoz juthatunk a csipkebogyó teájából vagy a homoktövis terméséből. Ez utóbbit célszerűbb préselt nedv vagy fagyasztva tárolt (és fogyasztás előtt kiolvasztott) bogyó formájában magunkhoz venni. Mindemellett együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Lehetőleg ne a déligyümölcsöket, távoli tájak zöldségeit válasszuk, melyek vitamintartalmukban nem vehetik fel a versenyt hazai társaikkal.
You must be logged in to post a comment.