Egy kiadós téli séta vagy téli sport után jólesik bekuckózni a meleg szobában egy csésze forró itallal. A békebeli habos kakaó igazi karácsonyi hangulatot teremt, főként ha néhány jellegzetes karácsonyi fűszerrel is megbolondítjuk.
A kakaót ízlés szerint ízesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, vaníliával, de bátrabbak kipróbálhatják akár egy gondolatnyi chilivel vagy mentalevelekkel is. Ezen fűszerek közös tulajdonsága, hogy melegítő hatásúak (melegen még a menta is), így a téli hidegben átfázott testünk hőmérsékletét is segítenek helyreállítani.
Kizárólag valódi cukrozatlan kakaóporból és zsíros (lehetőleg házi) tejből készül ez a hamisítatlan habos finomság. A cukrozott kakaóporok mindenféle mellékízt és adalékanyagot tartalmaznak, és a tejben sem teljesen úgy viselkednek, mint a valódi kakaópor. A zsíros tejre a hab miatt van szükség, de a zsírszegény tej kevés habtejszín hozzáadásával feljavítható. (Illetve mindez kiváltható egészségesebb vagy esetleges diétánkba jobban illeszthető összetevőkkel, lásd lejjebb.)
A tej habosításához használhatunk kézi vagy elektromos tejhabosítót, habverő tárcsával ellátott aprítógépet, turmixgépet, merülőmixert vagy a kávéfőző gőzölőjét. Ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésünkre, akkor egy műanyag kannába öntsük bele a tejet, majd rázzuk kitartóan, amíg felhabosodik a tej.
Gyógynövényesebbé tennéd a kakaódat?
A még meglepőbb és gyógynövényesebb ízekhez használj például levendulát, izsópot, ánizsizsópot, (citromos) bazsalikomot, rózsaszirmot vagy bármit a kedvenc gyógynövényeid közül. Egyszerre csak egy gyógynövényt válassz, és kóstold meg a végeredményt.
Ha a klasszikus kakaó helyett inkább forró csokit készítenél, próbáld ki a fehér csokoládét levendulával vagy bazsalikommal, a keserű csokoládét mentával, vagy a tejcsokoládét (ánizs)izsóppal.
Békebeli habos kakaó hozzávalói
2 dl tej vagy gabonatej
kevés tejszín (ha zsírszegény tejet használunk vagy még habosabb kakaóra vágyunk)
1 csapott teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál cukor (vagy más édesítő)
az ízesítéshez: mézeskalács fűszer, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília, stb. (elhagyható)
Békebeli habos kakaó elkészítése
1. A tejet melegítsük közel forráspontig. Ehhez használhatunk lábost, de a mikrohullámú sütőben is elvégezhető a művelet. (Vigyázat! A mikróban is kifut a tej, ha túlhevítjük.)
2. Keverjük el a kakaóport a cukorral és a fűszerekkel, majd adjuk a forró tej nagyjából feléhez. A maradék tejet habosítsuk fel például tejhabosító, mixer, kávégőzölő vagy habverőtárcsás aprító segítségével, esetleg egy flakonban összerázva.
3. A kakaót jól keverjük el tejben, öntsük fel a habosított tejjel, keverjünk rajta egyet, ízlés szerint díszítsük, majd rögtön kínáljuk.
Tippek az egészségesebb változathoz
A kakaóport helyettesíthetjük karobporral, mely nem tartalmaz a koffeinhez hasonló hatású teobromint, illetve édeskés ízű, így az édesítés egy részét vagy egészét is elhagyhatjuk. Gyermekek számára mindenképpen előnyösebb. Ráadásul a karobpor az esetleges téli köhögés, megfázás, rekedtség esetén is jó hatású.
A kakaó készülhet növényi „tejjel”, illetve növényi „tejszínnel” is. Bár ez utóbbi nem feltétlenül egészségesebb a valódi tejszínnél, vegetáriánusok, táplálékallergiások részére mégis ez ajánlható.
Gasztroajándék
A kakaó száraz hozzávalóit (kakaópor vagy karobpor, cukor vagy egyéb édesítő és a fűszerek) összekeverjük, egy szép formájú üvegbe tesszük. Az üveget tetszés szerint címkézzük, a kupakra egy karácsonyi hangulatú textilkört vágunk, amit az üveg nyaka köré kötött szalaggal rögzítünk az üveg tetején. Ne felejtsük el az elkészítési útmutatót sem mellékelni. Ezt kinyomtathatjuk vagy szép betűkkel ráírhatjuk egy kis darab szép kartonlapra, amit például a szalagra fűzhetünk.
Kellemes ünnepi készülődést kívánok!
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.