Teát rengeteg módon készíthetünk, ahogy gyógyteát is. A citromfűtea legjobb elkészítési módja is attól függ, hogy milyen hatást várunk tőle.
Az ízletes és illatos levelekből nemcsak nyugtató vagy emésztésjavító tea készülhet az év bármely szakában, de üdítőital helyett élvezeti teaként is fogyasztható.
Frissítő nyári italként is nagy kedvencünk lehet: segíti a hőség miatti belső feszültség enyhítését, és jobb alvást biztosít a fülledt, meleg éjszakákon.
Nyugtató és feszültségoldó tea
Különféle stresszhelyzetek vagy PMS-t kísérő feszültség esetén egyaránt hatásos.
Hozzávalók
1/2 tk. szárított citromfűlevél
2 dl víz
Elkészítés
- Forrald fel a vizet, öntsd le a szárított citromfűleveleket, és hagyd ázni 5-10 percig, majd szűrd le.
- Kevés mézzel ízesítheted.
- Naponta 2-3 csésze fogyasztható. Nagyobb mennyiségben fogyasztva előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást vált ki, ám ez nagyban függ az egyéni érzékenységtől is.
Emésztésjavító tea citromfűvel
Hozzávalók
1/2 tk. szárított citromfűlevél
1/2 tk. szárított szurokfű
egy nagy csipet szárított mentalevél vagy kakukkfű
2 dl víz
Elkészítés
- A gyógynövényeket forrázd le 2 dl vízzel, hagyd ázni 5-10 percig, majd szűrd le.
- Naponta 3 csészével fogyaszthatsz étkezés előtt kb. fél órával, édesítetlenül.
Emésztőrendszeri nyugtató és emésztésjavító tea
Csupavirág, ízletes étkezés utáni tea. Étkezés után fogyasztva enyhíti a puffadást és könnyíti az emésztést.
Hozzávalók
1 tk. szárított citromfű
1 tk. szárított kamillavirág
1 tk. szárított rózsaszirom
1 tk. szárított zabszalma vagy zöld zab
csipet levendulavirág
Elkészítés
- Forrázd le 4 dl vízzel a gyógynövényeket.
- Lefedve hagyd ázni 5-10 percig.
- Szűrd le, és ízlés szerint ízesítsd mézzel.
Frissítő citromfűtea friss citromfűből
Hozzávalók
2 tk. friss, aprított citromfűlevél
csipet fahéj vagy szegfűszeg (elhagyható)
2 dl víz
Elkészítés
- Forrald fel a vizet, majd forrázd le a citromfűleveleket, add hozzá a fahéjat vagy szegfűszeget is.
- Hagyd ázni 5 percig, majd szűrd le.
- Ízesítsd kevés mézzel.
Frissítő citromfűtea hideg áztatással forró nyári napokra
Forró nyári napokon egyszerűen készülhet frissítő gyógynövényes innivaló, amihez még vizet sem kell forralni. Nem muszáj hidegen fogyasztani. Miután elkészült, a hűtőből kivéve akár szobahőmérsékleten fogyasztva is kellemes.
Hozzávalók
15-20 friss citromfűlevél
1 liter víz
Elkészítés
- Törd meg a friss leveleket, hogy érezd az illatot.
- Tedd egy üvegkancsóba vagy befőttesüvegbe a leveleket, és töltsd fel a hideg vízzel.
- Hűtőszekrénybe téve hagyd ázni legalább 30 percig vagy akár egy egész éjszakán át.
- Nem szükséges leszűrni, de ha zavarnak az úszkáló levelek, nyugodtan leszűrheted.
- Ízesítheted pl. kevés citromlével, citrom- vagy narancs-karikákkal, mentalevelekkel.
- 24 órán belül fogyaszd el.
Élvezeti tea citromfűből
Üdítőitalok helyett kiváló szomjoltó vagy vendégváró tea.
Hozzávalók
3 tk. szárított citromfű (vagy 7 tk. friss citromfű)
1 l víz
egy csipet szárított vagy néhány friss fodormentalevél (elhagyható)
méz ízlés szerint
néhány karika citrom vagy lime
Elkészítés
- A citromfüvet és a fodormentát forrázd le 2 dl vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.
- Ízesítsd ízlés szerint.
- Hidegen és melegen is kellemes innivaló.
Antioxidánsokban gazdag citromfüves jegestea
Bár alapvetően a túl hideg italok nyáron sem egészségesek, néha-néha engedhetünk a csábításnak. A jégkocka mennyiségétől függően enyhén hűvös vagy jéghideg innivaló is készülhet.
Hozzávalók
2 tk. zöldtea
2 tk. szárított citromfű (vagy 4 tk. friss citromfű)
Elkészítés
- Forralj fel 4 dl vizet, add hozzá a tealeveleket, és hagyd ázni 5 percig.
- Szűrd le, majd add a teához a citromfüvet, és lefedve hagyd ázni további 20-30 percig, végül szűrd le.
- Ízesítsd kevés mézzel és/vagy citromlével.
- Tölts meg egy befőttesüveget félig (vagy ízlés szerint akár háromnegyedig) jéggel, és szűrd rá a teát.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.