Az örök klasszikus páros, menta és csokoládé egy hűsítő finomságban. Kellemes nyári frissítő desszert, nehezebb ételek után pedig igazi gyomormentő desszert.
Mentás csokoládéfagylalt friss mentával – hozzávalók kb. 7-8 gombóchoz
- 2 dl sűrű főzőtejszín + 5-6 ek. tej vagy 2 dl normál főzőtejszín (10%-os)
- 1 dl habtejszín
- 9 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő, méz (esetleg cukor)
- 5 dkg édesítetlen kakaópor vagy karobpor
- 4 tk. friss és apróra vágott vagy 2 tk. szárított mentalevél
- 1 tk. vaníliakivonat
- díszítéshez friss mentalevelek és/vagy reszelt csokoládé
Mentás csokoládéfagylalt elkészítése
- A főzőtejszín és tej keverékét kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá az édesítővel elkevert kakaóport vagy karobport, valamint a 4 tk. friss vagy 2 tk. szárított mentalevelet. Melegítsük fel jól, de nem szabad forrnia. (Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kevés tejet, hogy később át lehessen szűrni.)
- Ha kellően felmelegedett, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
- Másnap verjük kemény habbá a habtejszínt, óvatosan keverjük össze az ízesített és a habbá vert tejszínt.
- Öntsük a masszát fagylaltgépbe, fagyasszuk, amíg megfelelő állagúvá válik.
- Fagylaltgép nélkül is könnyen elkészíthető. Öntsük egy lezárható edénybe a masszát, tegyük a fagyasztóba, és fél-egy óránként villával óvatosan átkeverve fagyasszuk megfelelő állagúra. Ha túlfagyna, tegyük egy kis időre a hűtőszekrénybe, amíg kicsit kezelhetőbbé válik.
- Tálaláskor díszítsük friss mentalevelekkel és/vagy reszelt csokoládéval.
Jó étvágyat!