A tavasz egyik csodás ajándéka a mámorítóan illatozó ibolyavirágok liláskék tengere, amit akár az erdőkben, akár a saját kertünkben is élvezhetünk. Az ibolyavirágok felhasználásáról azonban ritkán esik szó, pedig ehető virágokként még izgalmasabb színfoltot jelenthetnek.
Ám az ibolyavirágokon kívül a levelek is értékesek, a cikkben ezek felhasználásához is találsz ötleteket.
Ibolyavirágok gyűjtése és felismerése
A semmihez sem hasonlítható ibolyaillat már messziről elárulja a nagyobb virágtömeget. Kerekded szíves vállú tőlevelei, illetve tőkocsányon fejlődő, sarkantyús ötszirmú virágai is jellegzetesek. Jellemzően a gyöktörzséből fejlődő indákkal szaporodik.
A Viola nemzetségbe tartozó illatos ibolya (Viola odorata) mellett az amerikai ibolya vagy csíkos ibolya (Viola sororia) a leggyakrabban gyűjtött ibolyafaj, ám ez utóbbi inkább csak szép, mintsem illatos.
Hazánkban vadon több ibolyafaj is megtalálható, köztük védett fajok is.
Illatos ibolya hasonmásai
Vadon leginkább a salátaboglárkával téveszthetőek össze az ibolya levelei. Persze csak virágzás előtt, hiszen a salátaboglárka (Ficaria verna) boglárkafajokra jellemző fényes sárga, ráadásul sugaras virágai már kicsit sem emlékeztetnek az ibolyavirágokra.

Érdekesség, hogy a salátaboglárka a többi boglárkafajhoz hasonlóan mérgező, ám a virágzás előtt gyűjtött zsenge levelei még nem tartalmazzák a nyálkahártya- és bőrizgató protoanemonin nevű vegyületet. Régen kora tavaszi salátanövényként fogyasztották.
Szintén nem tévesztendő össze a szobanövényként kedvelt fokföldi ibolyával (Sauntpaulias spp.), amely csak magyar neve szerint rokona az ibolyának, és nem ehető.
Ugyanígy nem keverendő össze az ibolya latin nemzetségneve (Viola) miatt a nálunk fehér viola vagy nyári viola néven ismert dísznövényekkel (Matthiola incana), melyeknek szintén semmi köze az ibolyához, valójában a káposztafélék családjába tartoznak.

Ibolya receptek házipatikától a konyháig
Ibolyás köhögés elleni szirup
Az ibolya nagyon jó hurutoldó. A gyökere az erős hatású, így nehezebben adagolható gyógynövények sorát gazdagítja, így a szintén hatékony, de enyhébb levelekből és az enyhén köptető virágokból biztonságosabban készíthetünk szirupot, amit gyermekek is fogyaszthatnak.
Hozzávalók
- ibolyavirágok
- ibolyalevelek
- méz
- víz
Elkészítése
Ugyanúgy készül, mint az ibolyavirág szirup (lásd lent), de kb. fele-kétharmada részben ibolyaleveleket használunk. Kb. egy maréknyi levél és virág keverékéhez számítunk 2 dl vizet.
Felnőttek napi 3-5 alkalommal 1-2 tk., nagyobb gyermekek napi 3 alkalommal 1 tk. mennyiséget fogyaszthatnak.

Ibolyás balzsam
Ekcémás, kiütéses, irritált, gyulladt, viszkető bőrre használható.
Hozzávalók
- friss, de enyhén megfonnyasztott ibolyalevelek
- növényi olaj (pl. olíva vagy szőlőmag)
Elkészítése
- Az ibolyaleveleket felöntjük az olajjal, napfénytől védett helyen hagyjuk állni 4-6 hétig, közben naponta megrázzuk, megkeverjük, végül leszűrjük.
- Gyorsabb módszer, ha a vízfürdő felett melegített olajhoz adjuk az ibolyaleveleket. Kb. 2-3 órán keresztül gyöngyöztetjük alatta a vizet, majd egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap leszűrjük.
- 4 rész olajhoz 1 rész méhviaszt adunk, összeolvasztjuk, amíg egynemű lesz, majd tégelyekbe öntjük. Ha kihűlt lezárjuk, és felcímkézzük.
Ibolyavirág szirup
Elkészítése nagyon egyszerű, az íze pedig semmihez nem hasonlítható. Enyhe köptető, és persze az ibolyavirágok minden egyéb jótékony hatását is magában hordozza.
Hozzávalók
- ibolyavirágok
- víz
- citromlé
- méz vagy cukor (vagy más édesítő)

Elkészítése
- Az ibolyavirágokat forrázd le a (nem lobogó) vízzel. Egy maréknyi ibolyavirághoz kb. 2-3 dl vizet számolj.
- Hagyd ázni legalább 30 percig vagy akár egy egész éjszakán át is. (Az összes színanyag kinyerése a cél, így egy napnál tovább nem érdemes áztatni.)
- Szűrd le a virágokat.
- Az ibolyaszirup színe a víz pH-jától függ. Ha inkább lúgos a víz, akkor kékes, ha egy kicsit savas, akkor lilás lesz a végeredmény. Cseppenként adagolt citromlével lehet beállítani a kívánt színt.
- Végül keverd hozzá a mézet, cukrot vagy más édesítőt.
Legalább egy hónapig eláll a szirup a hűtőszekrényben, ha 1 rész ibolyás vízhez 1 rész mézet vagy cukrot adsz.
Ha nem szeretnéd ennyire édesre készíteni, akkor gyorsabban el kell fogyasztani, és szintén hűtőben kell tárolni.


Ibolyaecet
Az ecetnek nagyon kellemes aromát kölcsönöz. Legjobb, ha élettanilag is kedvező hatású almaecettel készül.
Felhasználható saláták és egyéb ételek ízesítéséhez, vagy vízhez keverve aromás, frissítő italként fogyasztható.
Elkészítése végtelenül egyszerű. Az ibolyaszirmokat felöntjük annyi ecettel, hogy jól ellepje. Pár nap után már használható. Ha zavaróak a szirmok, pár hét után le lehet szűrni, ám már közben is fogyasztható.

Tavaszi saláta
A tavaszi gyógynövények között nagyon sokat találunk, amelyek salátanövényként is használhatóak: pásztortáska zsenge levelei, gyermekláncfű zsenge levelei, csalán zsenge levelei, tyúkhúr, turbolya stb. Az ezekből készült salátán szép színfolt és izgalmas íz néhány ibolyavirág.

Ibolyás cukor
A cukor viszonylag hosszan (akár 2-3 hónapig) megőrzi az ibolya kellemes illatát.
- A friss ibolyavirágokat porcukorba keverjük, és kis befőttesüvegbe tesszük, amire rácsavarjuk a tetejét is. Viszonylag kevés ibolyavirággal is intenzív illatot érhetünk el.
- Az ibolyás cukrot naponta át kell keverni, ami a virágokból a cukorba ivódó nedvesség miatt egyre nehezebb feladat lesz.
Ha kihagyjuk a keverési/szellőztetési szakaszt, a nedves virágok belepenészedhetnek a cukorba.
Akkor készül el a cukor, amikor a belekevert virágok már megszáradtak, és színűket is nagyjából elveszítették. Ekkor már nem szükséges kevergetni és szellőztetni a cukrot. Sőt akár át is szitálható, ha zavaróak a benne lévő szirmok.

Ibolyamuffin
Különleges tavaszi sütemény ibolyaimádóknak.
Hozzávalók
- 2/3 csésze joghurt
- 1 tojás
- ¼ csésze olaj
- ¼ csésze tömény ibolyaszirup (receptet lásd fent)
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csésze finomliszt
- ½ csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- ½ tk. só
- 1 ek. ibolyás cukor (receptet lásd fent) + a szóráshoz
- kevés olvasztott vaj (vagy olaj)
Elkészítés
- 200 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
- A nedves hozzávalókat jól elkeverjük.
- A száraz hozzávalókat jól elvegyítjük.
- Majd a nedves hozzávalókba keverjük a szárazakat. Nem kell kidolgozni vagy nagyon erőteljesen keverni, csak annyira, hogy elkeveredjenek az alkotóelemek.
- A muffinformákat kikenjük kevés olvasztott vajjal, majd beleadagoljuk a tésztát a kis mélyedésekbe.
- Ha megsültek a muffinok, 5 percig állni hagyjuk a formában, majd kiborítjuk.
- Mindegyik tetejét megkenjük kevés olvasztott vajjal, és ibolyás cukrot szitálunk rá.
Ibolyás keksz
Bármilyen egyszerű kekszreceptben cseréljük ki a cukrot ibolyás cukorra. Sütés előtt mindegyik kekszbe nyomkodjunk óvatosan ibolyavirágo(ka)t.
Még szebb lesz a végeredmény, ha nyújtás közben kellő távolságra helyezzük az ibolyavirágokat, amelyeket a sodrófával nyomunk a tésztába, majd ezt követően szaggatjuk a kekszeket.

Kandírozott ibolya
A név kicsit tévútra visz, hiszen a „valódi” kandírozás egy tömény cukorsziruppal való átitatást jelent, méghozzá hő hatására. Ez a finom virágokat teljesen tönkretenné.
A kandírozott ibolyavirágok nagyon mutatós díszei lehetnek tortáknak, desszerteknek egyaránt.
Elkészítése
Enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük a szirmokat, majd porcukrot szitálunk rájuk, és selyempapírral bélelt tálcán hagyjuk teljesen megszáradni.
Selyempapírral bélelt, jól záródó fémdobozban egy rétegben tároljuk.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

You must be logged in to post a comment.