A kövér porcsin hazánk gyakori húsos szárú és levelű egynyári gyógynövénye, nálunk például kövérkének is nevezik. Kiváló ízű és egészséges salátagyógynövény.
A növény Ázsiában őshonos, de Afrika, Európa és Amerika mérsékelten meleg területein is megél. Magyarországon nagyon gyakori, főleg a kiskertekben. Általában bosszantó gyomnövénynek tartják, pedig étkezésünket is változatosabbá és egészségesebbé tehetjük vele.
Népi gyógyászat
Szív- és érrendszeri betegségek, húgyúti panaszok, gyulladások, influenza, megfázás, tüdőgyulladás és fejfájás kezelésére is alkalmazzák.
Kiváló roboráló
Levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a növény súlyának több mint 15%-át adják. (Omega-3 zsírsavban leggazdagabb növény, ezt a zsírsavat néhány növényi olaj és magvak is tartalmazzák, de egyébként a tengeri halakban fordul elő.) E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású.
Szív- és érrendszeri betegségek
Gyulladásgátló, véralvadásgátló, serkenti a vérkeringést, mérsékli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét. Szív- és érrendszeri betegségek, szívproblémák megelőzésére ajánlott. Csökkenti a vér koleszterin- és cukorszintjét, védi az artériákat.
Egyéb alkalmazási lehetőségek
Lassítja az öregedés folyamatát.
Külsőleg pakolásként izomgörcsök oldására hatásos. Reumatikus panaszokra külsőleg és belsőleg egyaránt hatásos.
Vértisztító, vérzéscsillapító hatású.
Gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatású, amit bőrgyulladás, ekcéma, sebek, fekélyek, égések vagy akár aranyér esetén is kihasználhatunk.
Kínában húgyúti fertőzések, láz és hasmenés kezelésére, Indonéziában szívgyengeség esetén használják kivonatát. Különféle országokban más-más alkalmazási módja ismeretes, adják nyugtatóként, izomlazító szerként, kezelnek vele gyomorhurutot, de használják cukorbetegség megelőzésére és külsőleg bőrbetegségekre is.
A magvak fájdalmas légzésre, a növény nedve bőrbetegségekre alkalmazható.
Kövér porcsin a konyhában
Savanyúságot, főzeléket és levest is készíthetünk belőle, fűszeres, savanykás, hűsítő ízű leveleit friss salátákba keverhetjük. A szárított és megőrölt magvakat liszthez is keverik.
Kövér porcsin ecetben eltéve
A leveleket mossuk meg, jól csöpögtessük le egy konyharuhán vagy salátacentrifugával forgassuk át. Tegyünk üvegbe egy réteg levelet, finoman sózzuk meg, majd folytassuk a rétegezést, amíg megtelik az üveg. Töltsük fel almaecettel, zárjuk le és tegyük a kamrapolcra. Télen, a vitaminhiányosabb időszakban salátáinkat gazdagíthatjuk vele. Az ecetes salátaöntetek elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy az ecetben eltett levelek savanyúak. A visszamaradó porcsinos ecetet szintén felhasználhatjuk salátaöntetekhez, illetve ételek savanyítására.
Kövér porcsin alkalmazása
A legjobb hatás érdekében frissen vagy gőzön párolva fogyasszuk.
Külsőleg 100 gramm friss növényt 1 dl hideg vízbe teszünk, felforraljuk, majd 15-30 percig tartó lassú forralást követően szűrjük. Hideg vagy meleg borogatásként is alkalmazható naponta 1-2 alkalommal.
Bőrproblémákra a friss levélnedvet alkalmazhatjuk.
Télire ecetben tartósíthatjuk (a receptet lásd feljebb).
Kövér porcsin mellékhatásai
Mai ismereteink szerint a friss növény megfőzve semmilyen problémát nem okoz. Nem megfelelő adagolásban a száraz növény kivonata emésztési problémákat okozhat.
Kövér porcsin gyűjtése és termesztése
Pozsgás leveleit legjobb még az élénksárga virágok nyílása előtt begyűjteni. (Bár virágzáskor és utána is fogyasztható.)
Magról könnyen szaporodik, szinte kiirthatatlan. Ha mégis valamilyen formát szeretnék adni a kertünkben történő megjelenésének, fogjuk fel a magvait, majd ősszel vagy tavasszal vessük a kívánt helyre. Meleg, napos fekvést, illetve a jó áteresztőképességű, laza, homokos talajt kedveli legjobban.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.