Csicsókából szinte bármi készülhet, leves, köret, főétel, saláta, sőt még főzelék is. Az következő receptek csicsókával egytől egyig ezt bizonyítják.
Csicsókatócsni
Bármilyen salátával tálalhatjuk önmagában, de köretként is kínálhatjuk.
Hozzávalók
3 csicsókagumó
3 szem burgonya (csicsóka méretű)
kb. 10 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
1 tojás
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
só
sütéshez kb. 0,5 dl olaj
Elkészítés
1. A csicsókát és a burgonyát meghámozzuk, közepes lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a sóval és az összezúzott fokhagymával, pár percig állni hagyjuk.
2. A reszelt zöldségeket összekeverjük a tojással, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne túl kemény, ne túl híg, kanalazható tésztát kapjunk.
3. Az olajat felforrósítjuk, evőkanállal halmokat helyezünk az olajba, a halmokat ellapogatjuk a kanál hátával, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Csicsókasaláta
Hozzávalók
1-2 csicsókagumó
1 sárgarépa
kevés vöröshagyma vagy póréhagyma
néhány szem dió
2 ek. citromlé
2 ek. olívaolaj (vagy ízlés szerinti egyéb más olaj)
csipet só
Elkészítés
1. Az olajból, a citromléből és a sóból villával vagy habverővel egynemű öntetet keverünk.
2. A csicsókát és a sárgarépát meghámozzuk, nem túl apró lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apró kockákra vagy ízlés szerint laskára (félkarikára) vágjuk.
3. A zöldségeket az öntetettel jól összeforgatjuk, a salátát dióval díszítve tálaljuk.
Csicsókakrémleves
Hozzávalók
3 csicsókagumó
3 szem burgonya (csicsóka méretű)
0,5 fej vöröshagyma
alaplé vagy víz
1 ek. olaj
1 dl főzőtejszín
1 tk. sótlan bio ételízesítő
csipet őrölt szerecsendió
só
tálaláshoz dió és snidling
Elkészítés
1. Az olajon az apróra kockázott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott csicsókát és burgonyát, és felöntjük alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje.
2. Hozzáadjuk az ételízesítőt, szerecsendiót és a sót, majd puhára főzzük.
3. Ha megfőttek a zöldségek, pürésítjük, végül apróra vágott snidlinggel és dióval díszítve tálaljuk.
Csicsókafőzelék
Hozzávalók
6 csicsókagumó
3 szem burgonya (csicsóka méretű)
0,5 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
alaplé vagy víz
1 dl főzőtejszín
1 tk. mustár
1 ek. méz
2 dl tejföl
1 tk. sótlan bio ételízesítő
1 babérlevél
só
Elkészítés
1. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát.
2. A megpucolt, kockára vágott csicsókát és burgonyát a hagymához adjuk, és felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje.
3. Hozzáadjuk a babérlevelet, a sót és az ételízesítőt.
4. Ha az zöldségek megfőttek, a felét félretesszük, a babérlevelet kidobjuk.
5. A zöldség másik felét pürésítjük, hozzáadjuk a tejfölben elkevert mustárt, mézet, a félretett zöldségeket és összerottyantjuk.
6. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.