A tavaszi csalánleves egy igazi gyógynövényes finomság az ébredő természet minden kincsével.
Miért együnk csalánlevest?
A csalán tele van vitaminokkal (pl. A- és C-vitamin) és ásványi anyagokkal (vas, kálium, mangán és kalcium), így tavasszal ideális étel alapanyag, akár a tavaszi fáradtság megelőzésére is. A benne található kovasav pedig bőr-, köröm- és hajproblémák esetén hatásos.
Gyógynövényként főleg vízhajtóként, roborálóként és köszvényes problémákra alkalmazzuk, ám ezen kívül is számtalan jótékony hatással bír.
Csalán hatásai és mellékhatásai
Tavaszi csalánleves hozzávalói
• 2 jó nagy maréknyi friss csalánlevél
• 1 jó nagy maréknyi friss tyúkhúr (vagy helyette csalán)
• 1 jó nagy csipet ragadós galaj (vagy helyette csalán)
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• 0,5 dl tejszín
• tálaláshoz: pitypangszirom, ibolyavirág, aranycserje virága, árvacsalán virága (vagy ami van, illetve elhagyható)
• kevés reszelt sajt (ízlés szerint)
Tavaszi csalánleves elkészítése
- A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
- A növényeket megmossuk, kicsit összevagdossuk, felöntjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk a fokhagymát, sót, és felfőzzük. Ha a növények elvesztették friss állagukat, még pár percig forraljuk.
- Turmixgépben, merülőmixerrel, konyhai aprítóval vagy más erre alkalmas konyhai géppel simára mixeljük a növényeket. Ha szükséges, adunk hozzá kevés vizet.
- Az így kapott turmixot visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és újból felhevítjük. (Ha túl hígnak tűnne, kevés zabpehelylisztet vagy étkezési keményítőt is keverjünk a tejszínhez, mielőtt a leveshez adjuk.)
- Friss virágokkal, esetleg reszelt sajttal megszórva melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Próbáld ki a csalánfőzeléket is
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.