A csalánfőzelék a tavasz ajándéka, nem mondható mindennapi ételnek, mint ahogy a csalán sem mindennapi alapanyag, és valószínűleg csak akkor kóstolhatjuk ezt az ételt, ha magunk gyűjtjük hozzá a csalánt.
A csalán többek között vértisztító, roboráló, tele van ásványi anyagokkal, a tavaszi fáradtság elűzésére az egyik leghatásosabb gyógynövény. A benne található kovasav jótékonyan regenerálja a téli időjárástól és vitaminhiányosabb étrendtől megviselt bőrt, körmöket és hajat. Azonban nemcsak tea formájában vehetjük magunkhoz, hanem például ilyen ízletes tavaszi főzelék formájában is.
A zsenge csalánhajtások március végén-április elején legalkalmasabbak a finom tavaszi főzelék elkészítéséhez. A spenóthoz hasonlóan lefagyaszthatjuk a leveleket, így télen is élvezhetjük a csalánfőzelék áldásos hatásait. (A leveleket dinszteljük meg, pürésítsük, majd kisebb dobozokban tegyük a fagyasztóba.)
A csalán begyűjtéséhez és feldolgozásához mindenképpen kesztyű szükséges, mert már zsenge korában is csíp. Nem kell megijedni, a hő, a kevergetés és a pépesítés hatására a csalánszőrök olyannyira megsérülnek, hogy a szánkban már nem okoznak semmilyen kellemetlen érzést. A csalánt a vaskosabb szárrészek nélkül gyűjtsük, a levélnyelek és a felső 4-6 levélhez tartozó szárrész nem jelentenek problémát.
Csalánfőzelék hozzávalói
kb. 1 kg friss csalán
kb. 4-5 dl tej (gabonatej is lehet)
3 ek. liszt (zabpehely, teljes kiőrlésű, stb. ízlés szerint)
só
2 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors
Csalánfőzelék elkészítése
1. A csalánt több váltott vízben mossuk át alaposan, egy rövid időre áztassuk is be, hogy az esetleges apró rovaroktól megszabaduljunk. A gyűjtéskor a levelek és zsenge hajtások közé került vastagabb szárrészeket válogassuk ki, dobjuk el. (A mosáskor se érjünk kezünkkel a levelekhez, viseljünk gumikesztyűt vagy használjunk konyhai csipeszt, fakanalat a levelek megfogásához.)
2. Egy nagyobb lábasba tegyük bele a leveleket, öntsünk alá egy kevés vizet, gyújtsunk alá, és dinszteljük a leveleket, amíg összeesnek és mindegyik haragos színűre változik. A megfonnyasztott leveleket a vízzel együtt öntsük aprítógépbe, turmixgépbe, vagy merülőmixerrel pépesítsük.
3. A pépet tegyük egy lábasba, adjunk hozzá sót, adjuk hozzá a pépesített fokhagymát és a tejet is kb. fél deci kivételével. Kezdjük el melegíteni a pürét, a maradék tejjel keverjük simára a lisztet.
4. Ha felforrt a csalánpép, adjuk hozzá a lisztes tejet, majd jól forraljuk ki a főzeléket, hogy ne maradjon lisztes ízű és besűrűsödjön. (Ha túl híg lenne a főzelék, egy kevés vízzel keverjünk el még egy kis lisztet, és adjuk a főzelékhez, ezzel is jól forraljuk át, ha sűrű lenne, tejjel vagy vízzel hígítsuk.)
5. Spenót módjára tálalhatjuk tükörtojással vagy főtt tojással, de kínálhatunk hozzá egyéb ízlés szerinti feltétet is.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.