Tudtad, hogy ezek a csodás örökzöld fák nemcsak illatosak, hanem tűlevelük ehető is, és nagyon finom? Nagyon finom sütemények, italok, szirupok, mesés balzsamok, krémek és kozmetikumok készülnek belőlük. Fedezd fel, hogy a fenyő milyen titkokat rejteget konyhától a házipatikán át a fürdőszobáig!
Télen a gyógynövények szerelmesei nem sok gyűjtögetnivalót találnak, de a fenyők ilyenkor sem hagynak cserben minket.
Fedezd fel a fenyőt egy új oldaláról!
A fenyőket előszeretettel ültetjük a kertbe, és a karácsonyi ünnepek során is főszereplők, azt azonban kevesen tudják, hogy a fenyők egyúttal ehetőek, sőt mi több, gyógynövényként is számos pozitív hatással is megajándékoznak bennünket.
A tűlevelek vitaminokban, különösen C-vitaminban gazdagok, kellemes ízűek, és nagyon egyszerű a gyűjtésük. Gyűjtés előtt bizonyosodj meg róla, hogy a fenyőt nem permetezték. Ezért nem alkalmasak a karácsonyfaként árusított fenyők a fogyasztásra, mert az ültetvényeken előfordul, hogy kemikáliákkal kezelik a fákat.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik fenyő ehető, ugyanis a számos örökzöld növény között bizony találhatunk néhány mérgezőt is.
Arról, hogy hogyan ismerheted fel az ehető fenyőket, és melyek a fenyő tűlevelek jótékony hatásai, itt olvashatsz bővebben:
Melyik fenyő ehető?
Fenyő hatásai, mellékhatásai, alkalmazása
Fenyő receptek a házipatikában, a konyhában és a fürdőszobában
1. Élvezeti tea fenyőből
Testet, lelket melengető illatos és ízletes tea készíthető a fenyő tűlevelekből.
- 1-2 teáskanálnyi friss vagy szárított és nagyon finomra aprított tűlevelet 2 dl vízzel leforrázunk.
- Kevés fahéjjal vagy szegfűszeggel is megbolondíthatjuk a teát.
- Forrázás után 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ízlés szerint mézzel, citromlével ízesítjük. (Az aprítottság fokától vagy hiányától függően néhány perc főzésre is szükség lehet, hogy kinyerjük az ízanyagokat.)
2-3. Fenyős kekszek és aprósütemények
A kedvenc linzer vagy édes és sós aprósütemény receptedet is felturbózhatod, ha egy kevés apróra vágott fenyő tűlevelet adsz hozzá.
Ebben az esetben a friss tűlevelek jobb választásnak bizonyulnak. Ha csak szárított tűleveled van, spricceld meg egy nagyon kevéske vízzel, és így add a süteménytésztához.
Édes süteményekben jól illik mellé a reszelt narancshéj vagy citromhéj is. Sós süteményekben kiegészítheted például apróra vágott rozmaringgal.
4. Fenyős tortakrém és süteménymáz
Az egyszerű tortakrém elkészítéséhez használt tejet óvatosan főzd fel apróra vágott fenyő tűlevéllel vagy zsenge fenyőhajtásokkal (ehhez akár a fenyőszirupból leszűrt hajtásokat is használhatod), ahogy a tojáslikőrhöz használt tejet.
- A cukormázhoz 3-4 ek. fenyő tűlevélre, kb. 0,5 dl tejszínre (vagy vízre) és kb. 15-20 dkg cukorra lesz szükség.
- A tűleveleket vagy zsenge fenyőhajtásokat konyhai aprítóban keverd szinte pürésedésig. Adj hozzá némi kristálycukrot is, hogy egyszerűbb dolgod legyen.
- A pürés tűlevélhez adj egy kevés tejszínt vagy vizet, keverd el alaposan, és kezdd el hozzászórni a cukrot, miközben kevergesd egy kanállal vagy villával.
- A végső arányok attól függenek, hogy mennyi mázra van szükséged és mennyi fenyőt szeretnél a mázba. A massza ne legyen túl folyós, hogy szépen be tudd vonni az aprósüteményeket vagy a tortát.
5. Gyümölcsös sütemények fenyővel
Ha különféle gyümölcsös süteményeket készítesz (például almával vagy körtével), megbolondíthatod a tésztát pürésített fenyő tűlevelekkel vagy zsenge fenyőhajtásokkal is.
6. Csokoládéval mártott fenyőhajtások
A nyár eleji zsenge fenyőhajtásokból nem csak szirup vagy szörp készülhet. Finom csemege, ha a valóban zsenge, max. 2-3 centiméteres hajtásokat vízgőz fölött felolvasztott keserű csokoládéba mártod, és hagyod megdermedni a csokoládét.
7. Fenyő szórócukor
Sütemények, desszertek, csokoládés fenyőhajtások díszítésére használhatod ezt a mutatós és ízletes szórócukrot.
A zsenge fenyőhajtásokat (esetleg tűleveleket) kristálycukorral keverd egyneművé konyhai aprítóban. A fenyős cukrot terítsd szét vékony rétegben egy sütőpapírral bélelt tálcán, és szobahőmérsékleten hagyd megszáradni, mielőtt jól záródó üvegbe teszed.
8. Fenyő pesto
Szinte már mindenből készítünk pestót. Miért ne készülhetne fenyőből is? A pestóhoz a zsenge nyár eleji hatásokat használjuk.
Lényegében ugyanúgy készül, mint bármelyik pesto. Olívaolajjal, ízlés szerint valamilyen olajos maggal (klasszikusan fenyőmaggal), illetve sajttal (klasszikusan parmezánnal) krémesre keverjük a fenyőhajtásokat.
A pesto készítésének részletesebb leírását itt találod, csak a tyúkhúr helyett fenyőhajtást használj.
9. Fenyőolaj
A fenyő tűleveleket hidegen sajtolt növényi olajban is áztathatjuk. A tűleveleket apróra vágjuk, felöntjük az olajjal, hogy jól ellepje, 4-6 hétig ázni hagyjuk, közben gyakran megmozgatjuk az üveg tartalmát, végül leszűrjük.
Az így készült olajat felhasználhatjuk konyhai célokra, például salátaöntethez (receptet lásd fent), zöldségek, húsok sütéséhez, különösen, ha pl. olívaolajban áztattuk.
10. Fenyős salátaöntet
Hozzávalók:
- 1,5 dl fenyős olaj (receptet lásd fent)
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- friss citromlé vagy almaecet, borecet
- néhány csipet só
- kevés méz az ízesítéshez (elhagyható)
A hozzávalókat tegyük egy jól záródó befőttesüvegbe, és rázzuk össze alaposan. A maradékot hűtőben tárolhatjuk, és újabb felhasználás előtt ismét rázzuk össze alaposan.
11. Fenyős sült zöldségek és sült burgonya
Akár serpenyőben, akár sütőben sütjük a zöldségeket, friss fenyőágakkal vagy fenyő tűlevelekkel is fűszerezhetjük, így különleges és ünnepi ízt kaphatnak.
12. Fenyősó
A fenyőhajtásokat vagy fenyő tűleveleket sóval keverjük konyhai aprítóban, amíg apró és egynemű lesz a fenyő. Sütőpapírral bélelt tálcán szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni, mielőtt jól záródó üvegbe tesszük.
Felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt. A fenyősóval ízesíthetünk zöldségeket, húsokat, salátaöntetet, tojásos és burgonyás ételeket, töltelékeket, egyszerű tésztás ételeket, rizst és még sok minden mást.
14-13. Fenyő köhögés elleni szirup és szörp
A fenyőszirup és a fenyőszörp receptjét itt találod.
15. Fenyős méz
A fenyő tűleveleket mézben is áztathatod, és a mézet felhasználhatod köhögés esetén szirupként, valamint teák és desszertek ízesítésére.
Legalább 1-2 hétig hagyd ázni a tűleveleket, mielőtt eltávolítod a mézből, de 4-6 hét az ideális.
Ha zsenge hajtásokat használsz a mézhez, hagyd a hajtásokat kicsit szikkadni, mielőtt a mézbe teszed, vagy adj hozzá plusz cukrot, és tárold hűtőszekrényben, hogy elkerüld a fenyőben lévő nedvesség miatt a méz megromlását.
16. Fenyő testápoló és masszázsolaj
A fenyőolajat használhatjuk testápoló olajként, masszázsolajként, krémek, balzsamok és más kozmetikumok alapanyagaként is.
Az olaj elkészítését lásd fent. Ne lepődj meg, ugyanúgy készül, mint az étkezési célra használható olaj, ám kozmetikai célokra bőrtípustól függően a szőlőmagolaj, jojobaolaj, avoákádóolaj, mandulaolaj megfelelőbb lehet.
Ha nincs ennyi időd kivárni, amíg elkészül az olaj, választhatod a meleg elkészítési módszert is. Ehhez friss fenyő tűlevelekre lesz szükséged. Vízfürdő felett melegítsd 2-3 óra hosszat a tűleveleket, majd szűrd le, és már használhatod is.
17. Fenyő balzsam
A fenyős testápoló olajból egyszerű balzsamot is készíthetsz, mely jól használható antibakteriális kenőcs kisebb sérülésekre, gyulladásokra és más bőrpanaszokra, valamint reumatikus problémákra és izomfájdalmakra.
Hozzávalók:
- 40 g fenyős olaj
- 10 g méhviasz
- 1-2 csepp fenyő illóolaj
- pár csepp E-vitamin olaj
Elkészítés
- A méhviaszt vízfürdő felett egyneművé olvasztjuk a fenyős olajjal.
- Amikor még jól keverhető, de már nem forró, hozzáadjuk a fenyő illóolajat és az E-vitamint.
- Tégelybe tesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd rátesszük a tetejét és felcímkézzük.
18. Fenyős-rozmaringos szakállbalzsam
Hozzávalók az olajhoz
kis maréknyi friss fenyő tűlevél
4-5 friss rozmaringág
kb. 1,5 dl hidegen sajtolt növényi olaj
Az olajat a fenyővel és a rozmaringgal vízfürdő felett kb. 2-3 órát melegítjük, majd leszűrjük. Ha több időnk van az olaj elkészítésére, akkor hideg eljárással is készülhet. Ekkor szárított vagy kissé megfonnyasztott növényeket használjunk, és kb. 4-6 hétig hagyjuk állni az olajban. Ügyeljünk rá, hogy az olaj mindig ellepje a növényi részeket.
Hozzávalók a szakállbalzsamhoz
57 g fenyős-rozmaringos olaj
10 g méhviasz
7 g sheavaj
3 csepp fenyő illóolaj
3 csepp rozmaring illóolaj
1-2 csepp édesnarancs illóolaj
Elkészítés:
- A méhviaszt a sheavajjal és a fenyős olajjal összeolvasztjuk vízfürdő felett, amíg egyneművé válik.
- Kevergetve hagyjuk annyira kihűlni, hogy már ne legyen forró, de még jól keverhető legyen. Ekkor hozzáadjuk az illóolajokat, alaposan elkeverjük, és kis tégelybe tesszük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, rátesszük a tetejét, és címkézzük.
Hasonlóan készülhet szakállbalzsam borókával. Az olajat ebben az esetben áztathatjuk borókabogyón kívül kis fenyőágakkal, fahéjdarabkákkal és/vagy szegfűszeggel, szegfűborssal. A fahéj és szegfűszeg illóolajokkal azonban bánjunk óvatosan, maximum 1-1 cseppet használjunk.
19. Fenyős testvaj
Hozzávalók:
- 30 g fenyőolaj
- 50 g sheavaj
- 50 g mangóvaj
- 8-10 csepp fenyő illóolaj
- 2-3 csepp narancs illóolaj
Elkészítés
- A vajakat és az olajat vízfürdő felett melegítsd egyneművé.
- Amikor még jól keverhető, de már nem túl forró, add hozzá az illóolajokat, alaposan keverd el.
- Ha szeretnéd, egy habverő vagy konyhai aprító segítségével kicsit fel is habosíthatod, hogy még kellemesebb állaga legyen. (A habosított krém a belekevert levegő miatt kissé rövidebb ideig áll el.)
- Tedd tégelyekbe. Ha teljesen kihűlt, tedd rá a tetejét, és címkézd fel.
20. Fenyős ajakápoló balzsam mézzel
Hozzávalók:
- 3 ek. aprított fenyő tűlevél
- 5 ek. olívaolaj
- 1 tk. hidegen sajtolt növényi olaj (pl. avokádó, szőlőmag, jojoba stb.)
- 1 ek. kakaóvaj (vagy más növényi vaj)
- 2 ek. méhviasz
- 1 tk. méz
- 5 csepp fenyő illóolaj
Elkészítés:
- A 3 ek. fenyő tűlevelet hagyd ázni az 5 ek. olívaolajban 4-6 hétig. Ha nincs ennyi időd, akkor vízfürdő felett is elkészítheted az olajat. (Az elkészítés módját lásd fent a szakállbalzsamnál.)
- Az ajakbalzsamhoz 3 ek. fenyős olívaolajra és a többi felsorolt hozzávalóra lesz szükséged.
A méhviaszt, a kakaóvajat, a fenyős olívaolajat és a natúr növényi olajat melegítsd össze vízfürdő felett. - Ha már némileg kihűlt, de még jól keverhető, add hozzá a mézet és az illóolajat, keverd el alaposan.
- Tedd kis tégelybe, hagyd teljesen kihűlni, mielőtt ráteszed a tetejét, és címkézd fel.
21. Stresszűző fenyő fürdősó
Kb. 0,5 kg tengeri sóhoz vagy parajdi sóhoz csepegtess 6-8 csepp fenyő illóolajat, 3-4 csepp citrom vagy narancs illóolajat, és adj hozzá apróra vágott fenyő tűleveleket. Keverd el alaposan, hagyd pár órán keresztül „szikkadni”, közben időnként keverd át, majd töltsd szép formájú üvegekbe.
A fürdősó bőrápoló hatását fokozhatod, ha 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt növényi olajat (pl. szőlőmagolaj, avokádóolaj, jojobaolaj) adsz hozzá.
22. Fenyős hajöblítő
2 dl almaecetben áztass annyi fenyő tűlevelet, amennyit jól ellep az ecet. Hagyd ázni legalább 2-3 hétig, szűrd le.
1 ek. fenyős ecetet hígíts fel kb. 2 dl vízzel, és hajmosás után ezzel öblítsd le a hajadat. Az ecet fényesíti a hajat, a fenyő pedig plusz tápanyagokkal látja el a fejbőrt.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.