Az utak mentén, parkokban vagy kertekben gyakran találkozhatunk egy fura, rücskös, citromzöld gyümölccsel, ami leginkább egy gyűrött narancsra emlékeztet. Ez pedig a narancseper, vagy más néven maklura vagy oszázsnarancs (Maclura pomifera).
Első ránézésre azt gondolnánk, hogy ehető, pedig a friss gyümölcs mérgező. Vagy mégsem? Mindjárt kiderül.
A narancseper valójában a közönséges eperfa rokona, és bár a gyümölcse nem fogyasztható, annál több más érdekességet és felhasználási módot rejt magában.
Ehető vagy nem ehető? A narancseper rejtélye
A narancseper gyümölcse ugyan elsőre kellemes illatú, egy idő után émelyítővé válhat, és bár az túlzás, hogy mérgező, a maklura friss állapotában mégsem ehető. Ennek oka, hogy a termés egy tejnedvet tartalmaz, amely bőrre és nyálkahártyára kerülve irritációt és allergiás reakciót válthat ki.
A magja viszont megpörkölve és megtisztítva ehető, sőt, tápláló. Íze a kesudióra vagy a napraforgómagra emlékeztet, és a mókusok is kedvelik.
Gyógyító erő a gyümölcsből?
A népi gyógyászatban és a modern kutatásokban is nagy hangsúlyt fektetnek a gyógyító hatásaira. A gyümölcs erős antioxidánsokat, flavonoidokat és más hatóanyagokat tartalmaz.
Ízületi fájdalmak és gyulladások
A narancseper leggyakoribb felhasználási módja a külsőleges alkalmazás. A népi gyógyászatban a felvágott gyümölcsöt vagy az abból készült kivonatot ízületi fájdalmakra, reumatikus panaszokra használják borogatásként vagy bedörzsölőként.
Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatás
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a narancseper kivonata antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami ígéretes lehet a jövőbeli gyógyszerek fejlesztésében.
Ezek a felhasználási módok a népi gyógyászatban gyökereznek, és további kutatásokat igényelnek.
Egyéb felhasználási módok
A narancseper gyümölcse hatékony szúnyog- és rovarriasztónak bizonyul. A gyümölcsben lévő anyagok taszítják a rovarokat, ezért sokan egészben a kamrába vagy a lakásba teszik a legyek és pókok ellen.
Természetes festék
A narancseperfából készült faanyagot sárga festék előállítására is használják.
Fakerítés és szerszámnyél
A fa rendkívül kemény és tartós, ellenáll a rothadásnak, ezért eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában előszeretettel használták kerítésoszlopnak, szerszámnyélnek vagy épp íjak készítésére. Innen ered a fák oszázsnarancs elnevezése is, ugyanis az amerikai osage indiánok íjakat készítettek belőle.
Díszfa és dekoráció
Napjainkban pedig az érdekes megjelenésű gyümölcs kedvelt őszi dekoráció, ahogy a fa is egyre kedveltebb dísznövény, hiszen minden évszakban mutat valamilyen különlegességet.
A narancseper tehát nem csupán egy különleges, furcsa külsejű gyümölcs, hanem egy valódi, sokoldalú kincs a természetből. Érdemes megfigyelni, és felfedezni a benne rejlő potenciált.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.


You must be logged in to post a comment.