A világ legfinomabb rozmaringteája Franciaországban készül, ahol Provence egyik meghatározó növénye a levendula mellett a rozmaring. A franciák a rozmaringot nem csak fűszerként kedvelik, gyakran fogyasztják tea formájában is.
Ha gyógynövényekről van szó, azonnal elkezdünk szabályok szerint gondolkodni, máris megnézzük, hogy hogyan kell szakszerűen elkészíteni a teát. Igen, ha gyógyító teaként isszuk, 2-3 percig főzni kell egy teáskanálnyi szárított rozmaringlevelet 2 dl vízben. Valóban ez helyes eljárás, ha a rozmaring minden hatóanyagát a legmesszemenőbbekig szeretnénk kinyerni, hiszen kissé kemény, bőrszerű leveleit kissé meg kell főznünk ahhoz, hogy tökéletesen kinyerhessük a hatóanyagait.
Amennyiben viszont egy nagyon kellemes ízű teát szeretnénk készíteni a rozmaringból, csak úgy, az élvezet kedvéért, teljesen másképp kell eljárnunk. Ebben az esetben, mivel a főzés elmarad, a benne lévő keserűanyagokat nem, de a kellemes illóolajokat maradéktalanul kinyerjük.
Ezt a lágy ízű, illatos teát fogyaszthatjuk reggeli italként vagy napközben, ha egy kellemes ízű teára vágyunk. Megfázás, hörghurut, emésztési panaszok, fejfájás és kimerültség esetén is választhatjuk, hiszen a rozmaring illóolaja mindezen panaszok enyhítésében segít. (Hosszú távon nem ajánlott naponta több csészével fogyasztani, illetve várandósság és magas vérnyomás esetén csak körültekintéssel hódoljunk e tea élvezetének. A rozmaringtea népgyógyászati hagyományok szerint menstruációt megindító hatású.)
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
A világ legfinomabb rozmaringteája – hozzávalók
1 teáskanálnyi friss rozmaringlevél a szára nélkül (vagy 0,5 kávéskanálnyi szárított levél)
2 dl víz
A világ legfinomabb rozmaringteájának elkészítése
1. Forraljuk fel a vizet, majd hűtsük vissza kb. 85 fokra.
2. Amíg visszahűl a víz, vágjuk kisebb darabokra a friss rozmaringleveleket, majd tegyük egy bögrébe vagy a teák áztatásához használt edénybe. Használhatunk speciális gyógyteás bögrét vagy (nem fémből készült) teatojást is.
3. A rozmaringleveleket öntsük fel a vízzel, és hagyjuk állni 3-4 percig. (Az illóolajakat tartalmazó teákat áztatás közben le szoktuk fedni, hogy az illóolajok ne illanjanak el olyan könnyen, ám ennek csak akkor van értelme, ha a lefedéshez használt tetőről a rácsapódott illóolajos nedvességet az áztatás végeztével visszajuttatjuk a teába.)
4. Szűrjük le a teát, és már fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint ízesítsük egy pici mézzel.
Megjegyzés és tipp
Bár a rozmaring egy nagyon kellemes aromájú növény, mégsem mindenki szereti. Más illóolaj-tartalmú gyógynövényekből is készíthetünk hasonló módon kellemes ízű és aromájú teát. (Figyelem! Vannak olyan aromás növények, melyek illóolajának egyes alkotóelemei belsőleg fogyasztva károsak lehetnek, ezért mindig főzéssel készítjük őket, ilyen például a zsálya. Amennyiben a rozmaring helyett más növényt választunk, ezt vegyük figyelembe.)
You must be logged in to post a comment.