Ha már elkészült az idei bodzaszörp vagy a kamrapolcon sorakoznak a télire eltett bodzaszörpös üvegek, itt az ideje a kellemes innivalón kívül másra is felhasználni. Hűsítő, frissítő, könnyű nyári desszert, mely természetesen sütés nélkül készül.
Bodzaszelet hozzávalói
1 csomag háztartási keksz
1,1 liter tej
2 zacskó vaníliás ízű főzős pudingpor (0,5 liter tejhez való)
6 ek. kristálycukor
1 tk. vaníliás cukor (elhagyható)
1 csomag színtelen főzős tortazselé (kb. 12 g) – fontos, hogy tortazselé és nem zselatin
kb. 2,5 dl tömény bodzaszörp (vagy annyi, amennyi folyadék a tortazseléhez szükséges)
Bodzaszelet elkészítése
1. Kb. 1 liter tejet felteszünk forrni. A pudingporokat elkeverjük a kristálycukorral, majd csomómentesre keverjük a maradék kb. 1 dl tejjel.
2. Ha felforrt a tej, beleöntjük a pudingporos, cukros, tejes keveréket, s folytonos keverés mellett újraforraljuk, amíg besűrűsödik. (Ezt a műveletet célszerű habverővel végezni, de egy fakanál is megteszi.) Hagyjuk még néhányat bugyogni, majd vegyük le a tűzről.
3. Egy szögletes tál alját rakjuk ki kekszek felével. (Ha kisebb alapterületű, de magasabb edényt használunk, ennek megfelelően végezzük majd a rétegezést.) Ha nem fedik a kekszek a tál alját, törjünk le kisebb darabokat, ezekkel töltsük ki a helyet. Szórjuk meg egy kevés vaníliás cukorral a kekszeket, kb. annyira, mintha enyhén megsóznánk valamit.
4. Öntsük a puding felét az első réteg kekszre, majd rakjuk ki a puding tetejét a maradék kekszekkel. Ezt az újabb kekszes réteget ismét szórjuk meg finoman vaníliás cukorral, majd öntsük rá a maradék pudingot.
5. Olvassuk el a tortazselé csomagolásán feltüntetett arányokat és az elkészítés pontos menetét, de cukrot már ne adjunk hozzá, hiszen az a bodzaszörpben benne van. A tortazselét keverjük el víz helyett a bodzaszörppel csomómentesre, forraljuk egy rövid ideig, majd vonjuk be vele a felső pudingréteget. (A zselatin néven kapható zselésítő anyaggal nem lesz megfelelő a végeredmény, csak a tortazselé alkalmas erre a célra.)
6. Hűvös helyen hagyjuk állni legalább 3 órát, ennyi idő alatt kihűl, jól szeletelhetővé válik, és a kekszek is megpuhulnak.
7. Tálalás előtt díszítsük bodzavirággal, illetve ízlés szerinti gyümölcsökkel.
Tipp
Télen vagy hűvösebb nyári napokon piskótát is süthetünk, ezt kenjük meg a pudinggal, majd vonjuk be a zselével. Sőt kerek formába is tehetjük, így bodzatortává alakul.