A csalánfőzelék a tavasz ajándéka, nem mondható mindennapi ételnek, mint ahogy a csalán sem mindennapi alapanyag, és valószínűleg csak akkor kóstolhatjuk ezt az ételt, ha magunk gyűjtjük hozzá a csalánt.
A csalán többek között vértisztító, roboráló, tele van ásványi anyagokkal, a tavaszi fáradtság elűzésére az egyik leghatásosabb gyógynövény. A benne található kovasav jótékonyan regenerálja a téli időjárástól és vitaminhiányosabb étrendtől megviselt bőrt, körmöket és hajat. Azonban nemcsak tea formájában vehetjük magunkhoz, hanem például ilyen ízletes tavaszi főzelék formájában is.
A zsenge csalánhajtások március végén-április elején legalkalmasabbak a finom tavaszi főzelék elkészítéséhez. A spenóthoz hasonlóan lefagyaszthatjuk a leveleket, így télen is élvezhetjük a csalánfőzelék áldásos hatásait. (A leveleket dinszteljük meg, pürésítsük, majd kisebb dobozokban tegyük a fagyasztóba.)
A csalán begyűjtéséhez és feldolgozásához mindenképpen kesztyű szükséges, mert már zsenge korában is csíp. Nem kell megijedni, a hő, a kevergetés és a pépesítés hatására a csalánszőrök olyannyira megsérülnek, hogy a szánkban már nem okoznak semmilyen kellemetlen érzést. A csalánt a vaskosabb szárrészek nélkül gyűjtsük, a levélnyelek és a felső 4-6 levélhez tartozó szárrész nem jelentenek problémát.
Csalánfőzelék hozzávalói
kb. 1 kg friss csalán
kb. 4-5 dl tej (gabonatej is lehet)
3 ek. liszt (zabpehely, teljes kiőrlésű, stb. ízlés szerint)
só
2 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors
Csalánfőzelék elkészítése
1. A csalánt több váltott vízben mossuk át alaposan, egy rövid időre áztassuk is be, hogy az esetleges apró rovaroktól megszabaduljunk. A gyűjtéskor a levelek és zsenge hajtások közé került vastagabb szárrészeket válogassuk ki, dobjuk el. (A mosáskor se érjünk kezünkkel a levelekhez, viseljünk gumikesztyűt vagy használjunk konyhai csipeszt, fakanalat a levelek megfogásához.)
2. Egy nagyobb lábasba tegyük bele a leveleket, öntsünk alá egy kevés vizet, gyújtsunk alá, és dinszteljük a leveleket, amíg összeesnek és mindegyik haragos színűre változik. A megfonnyasztott leveleket a vízzel együtt öntsük aprítógépbe, turmixgépbe, vagy merülőmixerrel pépesítsük.
3. A pépet tegyük egy lábasba, adjunk hozzá sót, adjuk hozzá a pépesített fokhagymát és a tejet is kb. fél deci kivételével. Kezdjük el melegíteni a pürét, a maradék tejjel keverjük simára a lisztet.
4. Ha felforrt a csalánpép, adjuk hozzá a lisztes tejet, majd jól forraljuk ki a főzeléket, hogy ne maradjon lisztes ízű és besűrűsödjön. (Ha túl híg lenne a főzelék, egy kevés vízzel keverjünk el még egy kis lisztet, és adjuk a főzelékhez, ezzel is jól forraljuk át, ha sűrű lenne, tejjel vagy vízzel hígítsuk.)
5. Spenót módjára tálalhatjuk tükörtojással vagy főtt tojással, de kínálhatunk hozzá egyéb ízlés szerinti feltétet is.
Jó étvágyat!