A pompás fenyvesek látványukkal, a fenyő tűlevelek pedig ízükkel és illatukkal is gyönyörködtetnek. Tudtad, hogy a fenyő tűlevele ehető, és ráadásul nagyon-nagyon finom? Éppen ezért csodás ünnepi és akár hétköznapi innivalókat is varázsolhatunk néhány fenyő recept segítségével.
Az alábbiakban alkoholos és alkoholmentes italokat is találsz. Valójában az alkoholos italokat is elkészítheted alkoholmentes változatban, így a végeredmény ugyan inkább tea lesz, de a gyógynövényes, fűszeres ízkombinációk így is teljesen élvezhetőek maradnak.
Ez is érdekelhet: Melyik fenyő ehető?
Élvezeti tea fenyőből
Testet, lelket melengető illatos és ízletes tea készíthető a fenyő tűlevelekből.
- 1-2 teáskanálnyi friss vagy szárított és nagyon finomra aprított tűlevelet 2 dl vízzel leforrázunk.
- Kevés fahéjjal vagy szegfűszeggel is megbolondíthatjuk a teát.
- Forrázás után 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ízlés szerint mézzel, citromlével ízesítjük. (Ha nincs finomra aprítva a tűlevél, jóval nehezebben áznak ki a hatóanyagok és az ízek, ezért az aprítottság fokától vagy hiányától függően 5-15 perces főzésre is szükség lehet.)
Tojáslikőr fenyővel ízesítve
A különlegességek kedvelőinek egy igazán nem mindennapi és nagyon ünnepi innivaló, amit ajándékba is adhatunk, és alkoholmentes változatban is elkészíthetünk.
A tojáslikőr készítéséhez felhasznált tejhez adjuk az apróra vágott tűleveleket, és nagyon kis lángon 20-30 percig melegítjük.
A tejet leszűrjük, és az így ízesített tejből hasonlóan készül a különleges innivaló, mint az ünnepi fűszerekkel ízesített tojáslikőr.
Karácsonyi tojáslikőr
Fenyővel ízesített vodka ünnepi koktélokhoz
- A vodkába egyszerűen aprított fenyő tűleveleket áztatunk.
- Az áztatáshoz egy befőttesüveg is teljesen megfelelő, amelyre rácsavarjuk a tetejét, és egy-két naponta átmozgatjuk az üveg tartalmát, hogy minél könnyebben kiázzanak az aromák.
- Már 2-3 hét alatt is kellemes ízt adnak a vodkának a tűlevelek, ám 4-6 hét az ideális áztatási idő.
- Az áztatási idő leteltével leszűrjük, és az sem probléma, ha hosszabb ideig a vodkában maradnak a tűlevelek.
Az így ízesített vodkával különleges koktélokat készíthetünk.
Fenyőlikőr gyógynövényekkel
Önmagában vagy koktélok alapjául is használható különlegesség.
Hozzávalók:
- 2 nagy maréknyi aprított fenyő tűlevél
- 1 kis maréknyi szárított vagy egy nagy maréknyi friss galagonyabogyó
- 1-2 szem szegfűszeg vagy szegfűbors (elhagyható)
- 7 dl vodka
- 2 dl cukorszirup (1 rész cukor és 1 rész víz jól összeforralva)
Elkészítés:
- A növényeket felöntjük a vodkával, majd hozzáadjuk a hideg cukorszirupot is, és jól elkeverjük.
- Legalább egy hétig hagyjuk összeérni az ízeket, és leszűrjük. Nem probléma, ha 4-6 hétig vagy akár hosszabb ideig tart az áztatási idő.
Házi gin
A gin borókabogyóval (vagy kivonattal, aromával) ízesített alkoholpárlat (vagy jobb esetben gabonaszesz). Egyéb fűszerekkel is gyakran ízesítik, de a boróka mindig hangsúlyos.
A különleges karácsonyi változathoz téli ízesítőket használhatunk, és persze minden hozzávaló természetes.
Hozzávalók:
- 7 dl vodka
- 2 ek. borókabogyó (szárított vagy friss)
- 1 tk. bio narancshéj (reszelve vagy darabolva)
- jó nagy csipet apróra vágott fenyő tűlevél (vagy 2-3 kis „fenyőágacska”)
- ízlés szerint ízesíthető még fahéjdarabokkal, szegfűszeggel, szegfűborssal, koriandermaggal stb.
Elkészítés:
- A fűszereket egy befőttesüvegbe tesszük, felöntjük a vodkával, és legalább 1-2 hétig, de inkább 4-6 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
- Ha ajándékba adjuk, keressünk egy szép palackot, az ajándékozás előtt 1-2 héttel töltsük meg az üveget, és így adjuk át a megajándékozottnak, hogy ne csak finom, de szép is és akár azonnal fogyasztható legyen az ajándék.
Alkoholos fenyőtea gyógynövényekkel (hot toddy)
A hot toddy egy alkoholos teaital, melyet (bourbon) whiskey-vel készítenek, ám hasonló ital készülhet például rummal is (rumpuncs).
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- kb. 0,5 dl whiskey
- 2 db kis fenyőágacska (vastagabb ágrész nélkül) + a díszítéshez
- 1 ek. csipkebogyó (felezett vagy tört) + a díszítéshez
- 1 ek. friss szeletelt gyömbér
- 1 fahéjrúd vagy kb. 1 ek. darabos fahéj + a díszítéshez
- méz az ízesítéshez
- narancsszeletek vagy narancsgerezdek + a díszítéshez
Elkészítés:
- A csipkebogyóból, gyömbérből, fahéjból és fenyőből teát készítünk. Leforrázzuk a növényeket, és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk.
- Egy nagy bögrébe vagy kis tálba tesszük a narancsszeleteket, hozzáöntjük a whiskey-t, és rászűrjük a forró teát.
- Ízlés szerint mézzel (vagy más édesítővel) ízesítjük, és további csipkebogyóval, fahéjjal és fenyőágacskákkal díszítve kínáljuk.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.