A kandírozott gyömbér házilag könnyen elkészíthető, hidd el, te is meg tudod csinálni. A gyömbér emésztésjavító és egyéb jótékony hatásait így élvezheted a legkompaktabb formában.
Mi is az a kandírozott gyömbér?
Maga a kandírozás nem más, mint cukorral történő tartósítás. A folyamat végére a kiinduló alapanyag eredeti nedvességtartalmának helyét a cukor veszi át, így tartósít. Ugyanakkor az egyszerű szárítással, aszalással ellentétben kellemes ízt és esetenként jobb állagot is ad.
A cukor persze nem éppen egészséges, a kandírozott gyömbér viszont nagyon finom, így nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne abbahagyhatatlan finomságként, hanem gyógyszerként tekintsünk rá. Bármennyire is „eteti magát”, egy sor kellemetlen mellékhatása is lehet, ha túladagoljuk, például szédülést is okozhat.
A gyömbér 10+1 mellékhatása, melyről tudnod kell
Mire használhatod a kandírozott gyömbért?
A gyömbér gyulladáscsökkentő, mikrobaellenes hatású. Jótékony a háborgó gyomor megnyugtatásában, csökkenti az émelygést, hányingert, a tengeribetegséget, de egyéb gyomor- és emésztőrendszeri panaszok esetén is hatásos.
A fűszeres, csípős ízű, emésztésjavító gyömbér melegítő és szárító hatású, ezért torokfájás, orrfolyás és köhögés esetén is gyors segítség a kandírozott gyömbér. Lázas állapot kezdetén, amikor ráz a hideg, szintén jótékony hatású a gyömbér.
Kandírozott gyömbér alkalmazása
Szükség esetén szopogass vagy rágcsálj el egy-két szem kandírozott gyömbért.
Teához vagy forró vízhez is adhatod. Dobj egy kandírozott gyömbért a forró teába vagy forró vízbe, hagyd állni legalább öt percig, majd kortyolgasd el az így készült gyömbérteát.
Kandírozott gyömbér hozzávalói
- kb. egy nagy marék hámozott és szeletelt gyömbér
- 5,5 dkg (organikus barna vagy egyéb) cukor vagy méz
- 1 ek. méz
- 1 dl víz
Kandírozott gyömbér elkészítése
- Szeleteld 2-3 milliméter vastagságúra a gyömbért. (A kandírozás során némileg veszít a tömegéből, így a végeredmény ennél vékonyabb lesz.)
A gyömbérszeleteket könnyen meghámozhatod egy kanál szélének a segítségével, ami segít a papír vékonyságú héjat eltávolítani, de használhatsz kést is a hámozáshoz, ebben az esetben célszerűbb először hámozni, és utána szeletelni. - A vizet, a mézet és a cukrot keverd össze egy kislábasban, add hozzá a gyömbért, és forrald fel. Időnként keverd meg, hogy a szirup mindenhol jól bevonja a gyömbért. Ha már nagyon gyorsan újraforralódik a szirup a keverés után, egyre ritkábban keverd meg, csak annyiszor és annyira, hogy a gyömbér ne tapadjon le a lábas aljára. A gyömbér szinte az összes szirupot fel fogja szívni.
- Nem szabad, hogy a cukor karamellizálódjon, ha ez elkezdődne, vedd le a lábost a tűzről, hagyd hogy kicsit kihűljön, majd tedd vissza, és ezt addig ismételd, amíg a gyömbér az összes folyadékot felszívja. Ha ebben a szakaszban forrón kevergetjük, könnyen kristályossá válik a gyömbér.
- Ha már csak elhanyagolható mennyiségű folyadék marad a serpenyő alján, hagyd abba a forralást, és hagyd kissé lehűlni a gyömbért.
- A kandírozás befejezéséhez a sütőre vagy egy aszalógépre lesz szükséged. Egy sütőlemezt vagy tepsit bélelj ki sűtőpapírral, illetve az aszalógép tálcájára tegyél sütőpapírt úgy, hogy ne fedje be teljesen, maradjon hely a levegő áramlásához.
- Vigyázz, mert a gyömbérek még mindig nagyon forróak. Óvatosan egy villa segítségével tedd a sütőpapírra a gyömbéreket. Ha maradt még szirup a lábas alján, azt is rácsöpögtetheted a gyömbérekre vagy a sütőpapírra. A sütőt állítsd a legkisebb fokozatra, és félig támaszd ki a sütőajtót, illetve kapcsold be az aszalógépet.
- Akkor lesz kész a kandírozott gyömbér, ha keménnyé és törékennyé válik. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ha ragacsos a felszíne, hempergesd meg cukorban.
- Az elkészített kandírozott gyömbért tárold kis dobozkában. Ez lehet fémből is, de béleld ki egy sütőpapírral vagy selyempapírral, hogy a gyömbérek ne érintkezzenek a fémmel.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.