Ha nyár, akkor fagylalt. Miért ne lehetne egészségesebbé tenni gyógynövényekkel? Ez a mentafagyi friss mentával készül, nem tartalmaz aromát és színezéket. Különleges desszert, a mediterrán nyaralások emlékét idézi, Olaszországban különösen kedvelt, szinte minden fagyizó kínálatában megtalálható.
A fagyiban a cukrot is helyettesíthetjük mézzel vagy egyéb édesítővel, így már csak a tejszín marad a kevésbé egészséges kategóriából, de nyaranta néhány gombóc tejszínes fagyi talán még belefér a legegészségesebb életmódba is.
A menta nagyon jó hűsítő és frissítő gyógynövény, minden formában jóleső a fogyasztása a forró napokon. Bár nyáron általában kevesebb nehéz ételt fogyasztunk, ha mégis sikerül többet vagy nehezebbet enni a kelleténél például egy kellemes grillpartin, a mentafagyi máris kiváló emésztésjavító desszertként tündökölhet.
Mentafagyi friss mentával hozzávalói
10 dkg cukor (vagy 5 evőkanál méz vagy más édesítő)
5-6 evőkanál durvára vágott friss mentalevél
0,5 lime vagy citrom leve
3 dl tejszín
Mentafagyi friss mentával elkészítése
1. A cukrot 1,5 dl vízben elkeverjük, 3-4 percig forraljuk, míg könnyű szirupot kapunk.
2. Tegyük a forró szirupba az apróra vágott mentaleveleket, hogy ellepje a víz, majd hűlésig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
3. Ha mézzel készítjük, először forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a mentaleveleket, majd ha langyosra hűlt, szűrjük le, végül keverjük el a langyos mentateában a mézet.
4. Adjuk hozzá az édes mentateához fél lime vagy citrom levét.
5. A tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan vegyítsük össze a mentateával.
6. A mentás, tejszínes krémet tegyük fagylaltgépbe, és bízzuk a gépre a továbbiakat. Fagylaltgép hiányában öntsük a krémet egy dobozba, majd tegyük a mélyhűtőbe. Óránként keverjük át a masszát egy villával, míg fagylalt állagúra fagy. Ha nagyon megfagyna, tálalás előtt tegyük át rövid időre a hűtőszekrénybe, hogy könnyebben szedhessünk belőle.
7. Mentahajtásokkal, gyümölcsökkel tálaljuk.
Jó étvágyat és kellemes hűsölést!