A mentaszörp egyre kedveltebb nyári frissítő, melyet egyszerűen elkészíthetsz akár otthon is. Ehhez még csak kertre sincs szükséged, elég, ha be tudsz szerezni egy-két cserép mentát a nagyobb üzletek zöldségosztályán.
Milyen mentát válassz?
A menták fajtaválasztéka már-már zavarba ejtő. A fodormenták enyhébb aromájúak (alacsonyabb a mentoltartalmuk), a borsmenták erőteljesebb ízűek. A fodormenták közé tartozik a marokkói menta, mely az egyik legkellemesebb aromájú menta (és gyakran borsmenta néven árusítják).
A borsmenták közé tartozik például a csokimenta és a mandarinmenta is. A borsmenták adagolásánál érdemes szem előtt tartani a kevesebb néha több elvét, ellenkező esetben könnyen válhat szájvízízűvé a szörpünk.
Ha gyermekek is fogyasztják a szörpöt, az erős hatású borsmenta helyett inkább fodormentával készítsd. (A fodormenta levelein, levélerein és/vagy hajtásain enyhébb vagy erőteljesebb szőrözöttség látható, míg a fodormenta levelei és hajtásai is teljesen csupaszok.)
Mentaszörp hozzávalói
- 1-2 nagy marék friss mentalevél (fajtától függően)
- 2 kg cukor
- 2 liter víz
- 2 bio citrom
- 2 ek. citromsav
Mentaszörp elkészítése
- A mentaleveleket leöblítjük, majd egy fazékba tesszük, felöntjük a hideg vízzel (legjobb a szűrt vagy felforralt és visszahűtött víz), hozzáadjuk a felkarikázott citromokat, és egy napra hűvös helyre állítjuk.
- Másnap a cukrot és a citromsavat is hozzáadjuk, a mentás vízhez, és felforraljuk.
- A citromkarikákból is igyekezzünk kinyomkodni a levet, majd óvatos kóstolás következik. Az esetleges ízarányok beállítására a különféle mentafajták eltérő ízerőssége miatt lehet szükség, további cukor és/vagy citromsav hozzáadásával könnyen megtalálható a kellemes arány.
- A forró szörpöt üvegekbe szűrjük, az üvegeket lezárjuk, majd néhány pillanatra fejre állítjuk, és száraz dunsztban (takarók között) hagyjuk kihűlni.
- A citromsav és a dunsztolás tartósít, nincs szükség tartósítószerre.
- A szörp hígításához használhatsz szénsavas és szénsavmentes vizet, ízesíthetsz vele limonádét, teát és desszerteket is.
Mentaszörp tartósítása másképp
Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, de nem szeretnénk a szörpbe tartósítót tenni akkor más módszert kell választanunk, amelyhez használunk ugyan tartósítót, de ez nem kerül a szörpbe.
Az üveget egy réteg celofánnal zárjuk le úgy, hogy a celofán benedvesített oldala kerüljön az üveg szájára. A celofán száraz tetejére szórjunk egy kevés tartósítót, majd feszítsünk rá még egy réteg celofánt, amelynek a felső oldala lett bevizezve. Így tulajdonképpen mindkét celofánrétegnek a száraz oldala érintkezik a tartósítóval, ezáltal nem ázik el, és nem kerül a szörpbe. A felső celofánréteg helyett óvatosan egy száraz, sérülésmentes tetőt is csavarhatunk rá. Ebben az esetben a fejreállítást mellőzzük, hogy a celofánt ne érje nedvesség.
Menta a gasztronómiában
A menta gyógynövényként is igen kedvelt, ám különleges és kellemes íze okán a gasztronómia is felfedezte magának.
Az angoloknál évszázadok óta elterjedt az erőteljesebb ízű húsok mellé kínált mentaszósz.
A mediterrán országokban is régóta használják fűszernövényként, például a marokkói konyha egyik klasszikusa, a tabulé egyik fő fűszere is a (marokkói) menta.
Elsősorban italok, fagylaltok, édességek, desszertek ízesítésére és díszítésére használjuk.
Menta és mentaszörp hatásai
A menta hűsítő, emésztéskönnyítő, hányingert csillapító, epehajtó, lázcsillapító, köhögéscsillapító hatása mindenképpen kiemelendő.
Ezen hatásokkal a szörp is rendelkezik, ám sokkal enyhébb formában, hiszen a szörpben a terápiás mennyiségnél jóval kevesebb hatóanyag található.
Menta gyűjtése szörpkészítéshez
A menta a könnyen gyűjthető gyógynövények közé tartozik. Egyszerűen vágd le egy metszőolló segítségével az egészséges hajtásokat, és felhasználás előtt csipkedd vagy húzd le a leveleket a szárról.
Az illatos növények illóolajtartalma napos időben és a déli órákban a legmagasabb, ezt érdemes szem előtt tartani, ha valóban kellemes ízű szörpöt szeretnék készíteni.
Legjobb a leveleket virágzás előtt begyűjteni, ugyanis virágzás idején a levelek apróbbá válnak, és aromájuk is enyhébb lesz. A virágok is ehetőek.
Ez is érdekelhet:
Próbáld ki a hűsítő mentafagylaltot is:
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.