A cukorbetegek általában tisztában vannak a diéta fontosságával, profin számolják az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, azt is tudják, hogy érdemesebb a barna lisztből készült és a hántolatlan termékeket előnyben részesíteniük. Azonban gyógynövények sora is a segítségükre lehet. S ne feledjük el azt sem, hogy sok esetben a cukorbetegség kialakulása is megelőzhető.
Bár itt Magyarországon jobbára előnyben részesítjük kiváló hazai gyógynövényeinket, ami valóban dicséretes dolog, mégis némiképp szűklátókörűségre utalna, ha teljes mértékben figyelmen kívül hagynánk távoli tájak valóban érdemleges gyógynövényeit.
Az egyik ilyen gyógynövény a kurkuma, amelyet mi jobbára a fűszerpolcon tartunk (ha tartunk egyáltalán), és fűszerként sem túl gyakran használunk. Gyógynövényként pedig leginkább sehogy.
Pedig számos áldásos hatása ismert, és egy nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint 2-es típusú cukorbetegség esetén többek között csökkenti a máj glükóz- és glikogéntermelését, stimulálja a fokozott glükózfelvételt, visszaszorítja a magas vércukorszint által kiváltott gyulladásos állapotot, a hasnyálmirigy-szövetekben növeli az inzulinkiválasztást, javítja a hasnyálmirigy sejtjeinek működését, csökkenti az inzulinrezisztanciát.
Cukorbetegség és prediabétesz (ez utóbbi a cukorbetegség előszobájának tekinthető) esetén is pozitív hatásokról számol be a tanulmány.
Mindemellett úgy tűnik, hogy a cukorbetegség megelőzésében is igen hatásosnak bizonyul ez a fűszergyógynövény, így mindenképpen gyakrabban kellene az ételeinket kurkumával ízesíteni. A kurkuma egészségre gyakorolt hatásairól és konyhai felhasználásáról bővebben itt írtam.
A cukorbetegség kialakulásában (vagy ki nem alakulásában) és kezelésében a táplálkozásnak is jelentős szerep jut. Mivel a nyugati világ táplálkozási szokásai igencsak eltérnek a természetes táplálkozástól, ezért a kurkuma sem feltétlenül jelent természetes gyógymódot, de segít kiegyensúlyozni a táplálkozás okozta negatív hatásokat. Ha odafigyelünk az étrendünkre és emellett a természetesebb ételeinkhez is adunk ebből a fűszerből, két oldalról is megtámogathatjuk a szervezetünket.
A cukorbetegség megelőzésében, illetve a kialakult cukorbetegség visszaszorításában, a vércukorszint csökkentésében első számú fegyverünk a megfelelő táplálkozás és a testsúly normalizálása.
A kívánatosnak tartott táplálkozás mindenképpen mellőzi a finomított termékeket (elsősorban a fehér lisztet és a cukrot), előnyben részesíti a minél változatosabb és nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztást.
A testsúlyt a természetes táplálkozás segítségével is kordában tarthatjuk, de legalább ilyen fontos a rendszeres testmozgás, mely egy sor betegség megelőzésének egyik legjobb módja.
Mivel a cukorbetegség gyakrabban fenyegeti a túlsúllyal élőket, érdemes még megemlíteni, hogy a vérnyomás értékeihez hasonlóan a vércukor szintje is csökken a testsúly csökkenésével. Kisebb mértékű emelkedés esetén a testsúly 10-15%-ának elvesztése akár az értékek normalizálódását is jelentheti.
Jó egészséget kívánok!
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.
You must be logged in to post a comment.