A csipkebogyótea amellett, hogy kellemes gyümölcsös ízét gyermekek és felnőttek egyaránt kedvelik, magas C-vitamin tartalma miatt is kedvelt, különösen a téli hónapokban. Hogyan készítsük, hogy a lehető legtöbb C-vitamint nyerjük ki az ízletes bogyókból?
Csipkebogyó, a téli vitaminbomba
100 gramm csipkebogyóban 426 milligramm C-vitamin található; ugyanennyi kiviben 92,7 milligramm, citromban 53 milligramm, narancsban 27 milligramm, homoktövisben 100-350 milligramm, savanyú káposztában 14,7 milligramm a C-vitamin tartalom.
Ebből a kis felsorolásból is jól látszik, hogy hiába a déligyümölcsök, még mindig a csipkebogyó az egyik legjobb téli C-vitamin-forrásunk.
B1, B2, K és P-vitamin tartalma is jelentős, E-vitamint a magjában tartalmaz.
Hogyan őrizzük meg a csipkebogyó C-vitamin-tartalmát?
A C-vitamin hőre könnyen bomló vegyület, már 50 Celsius fokon károsodik. Ezért hagyományosan a csipkebogyóteát hidegvizes áztatással, úgynevezett macerálással készítjük. Ez azt jelenti, hogy szobahőmérsékletű vízben áztatjuk a bogyókat 6-8 órán vagy egy éjszakán keresztül.
Ugyanakkor egy 2017-ben publikált török kutatás megállapította, hogy a csipkebogyótea C-vitamin-tartalma akkor a legmagasabb, ha 84-86 Celsius fokos vízzel öntjük le a bogyókat, és 6-8 percig hagyjuk állni. A kutatás során különféle hőmérsékletű vízzel és különféle áztatási időkkel készítették el a teákat, melyeket hatóanyag-vizsgálatnak vetettek alá.
Csipkebogyótea készítése hagyományos módon
Ezzel a módszerrel kellemes üdítőital készíthető a csipkebogyóból.
Hozzávalók
- 2 ek. szárított csipkebogyóhús
- 1 liter szobahőmérsékletű víz
Elkészítés
- A csipkebogyót egy nagy kancsóba vagy kannába szórjuk, felöntjük a vízzel, és legalább 6-8 órán át vagy egy egész éjszakát állni hagyjuk.
- Az áztatási idő leteltével leszűrjük a teát, és enyhén meglangyosítva fogyasztjuk.
- A csipkebogyóhús többször is felönthető vízzel, még második-harmadik alkalommal is kellemes ízű teát ad.

Teljes értékű csipkebogyótea készítése
Ezzel a módszerrel a kőoldó anyagok és az E-vitamin is kinyerhető a magokból.
Hozzávalók
- 3 ek. szárított csipkebogyó (magokkal együtt)
- 1 liter szobahőmérsékletű víz
Elkészítés
- A csipkebogyókat megroppantjuk, vagy mozsárban kissé megtörtjük, és egy nagy kancsóba vagy kannába szórjuk, majd felöntjük a vízzel.
- Legalább 6-8 órán vagy egy éjszakán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
- A leszűrt magokat és gyümölcshúst egy lábosba tesszük, felöntjük 2-3 deciliter vízzel, és kb. 3 percig felfőzzük, majd leszűrjük.
- A hidegen áztatott teát és a főzéssel készült teát összeöntjük, és ezt a langyos teát már melegíteni sem szükséges.
Csipkebogyótea készítése a tudomány tükrében
A fent említett tanulmány szerint a C-vitamin és az E-vitamin mennyisége is az alábbi módszerrel készült csipkebogyóteában a legmagasabb.
Hozzávalók
- 2 gramm csipkebogyó
- 1 dl víz
Elkészítés
- A csipkebogyót a 84-86 Celsius fokra melegített vízzel leöntjük, majd 6-8 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
Csipkebogyótea hatásai
Kalciumot, káliumot, vasat, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.
Az E- és C-vitaminnak köszönhetően kiváló immunerősítő és antioxidáns hatású, segít a megfázásos és más légúti betegségek esetén, tovább gyulladáscsökkentő, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, érfalerősítő, segít csökkenteni az ízületi panaszokat, a vércukorszintet, és jótékony hatású a bőrre.
Amire ügyelni kell…
Nagymennyiségű csipkebogyó fogyasztása arra érzékenyeknél hashajtó hatású lehet. A csipkebogyólekvár készítésénél különösen ügyelni kell a magok körül található szőrök eltávolítására, mivel ezek komoly szájüregi és emésztőrendszeri irritációt okozhatnak.
Erős vízhajtó hatása miatt vesebetegek és várandósok óvatosan alkalmazzák, illetve vérnyomáscsökkentő hatásával is érdemes számolni.
Ez is érdekelhet:
Csipkebogyó gyűjtése és felhasználása
Mennyire ismered a csipkebogyót? Kvíz
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.
You must be logged in to post a comment.