A zab feltehetően Kis-Ázsiából származik, ám napjainkban már szinte minden mérsékelt éghajlatú területen termesztik. Hosszú ideig kizárólag állati takarmány volt.
Már Dioszkuridész is alkalmazta borogatásként, és dicsérte nedvének hasmenés elleni hatását. A középkorban főként bőrbetegségek esetén használták, lágyító borogatást készítettek kelések gyógyításához. Bingeni Hildegard idegerősítőként, a pelyhet testi gyengeség esetén ajánlotta.
Álmatlanság, depresszió
Míg a lovak „zabosak” lesznek e növény termésétől, addig az emberre épp ellenkezőleg hat. Avenin nevű alkaloidjának köszönhetően idegnyugtató hatású, így álmatlanság, de lelki kimerülés és depresszió esetén is kedvező hatással számolhatunk. Depresszió esetén orbáncfűvel erősíthetjük a hatást. Szexuális túlérzékenység esetén szintén kihasználhatjuk nyugtató hatását.
Roboráló, immunerősítő
Fáradtság, erőtlenség jelentkezésekor is érdemes kipróbálni. Immunerősítő hatását is kiaknázhatjuk például betegség utáni lábadozásnál.
Emésztőrendszeri panaszok
Gyomorerősítőként, illetve étvágytalanság, emésztési zavarok, székrekedés esetén is hasznát vehetjük.
Bőr
Bőrlágyító, bőrnyugtató, antioxidáns és sebgyógyulást elősegítő hatással is rendelkezik. Száraz bőr ápolására és viszketés esetén is jól alkalmazható.
Reuma, köszvény
Enyhíti a reumatikus és köszvényes tüneteket.
Zab alkalmazása
1 evőkanálnyi magot 2 dl vízben 15 percig főzünk, ebből a mennyiségből napi 3 alkalommal fogyaszthatunk, étkezés után.
Bőr, haj és körömproblémák esetén érdemes kipróbálni a kovasav tartalmú zab föld feletti részeit, és a kovasav kioldódását segítő, orbáncfüvet, palástfüvet és csalánt tartalmazó keveréket.
Zabszalma
Szalmáját (a növény virágzás előtt gyűjtött föld feletti részét) is felhasználhatjuk, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatását használjuk ki elsősorban, ami kéz- és lábizzadás, bőrviszketés, bőrgyulladás, faggyúmirigyek fokozott működése, továbbá fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően reumatikus problémák, köszvény, isiász, illetve végtaggyengeség esetén lehet segítségünkre. A száraz bőr ápolására és nap elleni védelem kiegészítésre is javasolható. (A kozmetikai ipar naptejek gyártásánál is alkalmazza.)
Zabszalma alkalmazása
1 kg zabszalmát (virágzás előtt gyűjtött föld feletti részek) 2 liter vízben addig főzünk, míg ½ liter lé marad, ezt 3-4 adagra osztva használjuk izzadásnál vagy mozgásproblémáknál. Bőrproblémák esetén borogatásként vagy lemosóként alkalmazzuk.
Zabpehely
A zabpehely (a szétlapított zabszemek, és nem a cukrozott, minden tápanyagtól megfosztott „reggelizőpehely”) csökkenti a vércukorszintet, illetve a koleszterinszintet, szívbarát táplálék, de gyermektápszerként és roborálóként is igen hatásos, sőt, kovasav tartalma miatt a bőrnek, hajnak, körömnek is jót tesz. Gyomor- és bélbetegségek esetén kímélő táplálék.
A magok fehérjéket, cukrokat, olajokat, ásványi anyagokat (ezek közül legfontosabb a foszfor, de vas, mangán és cink is nagyobb mennyiségben található benne), lecitint, A vitamint, B vitaminokat, kovasavat tartalmaznak.
Zabpehely alkalmazása
A zabpelyhet a legjobb áztatással elkészíteni, amitől ugyanúgy megpuhul, mint a főzéstől, de jobban megőrzi előnyös élettani hatásait. A beáztatott zabpehely minimális főzést igényel, így megmaradnak tápanyagai, s kiválthatja például a főtt rizst a rakott, töltött ételek töltelékében, de reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is fogyasztható, akár mézzel, gyümölcsökkel, magvakkal ízesítve vagy sós, zöldséges, fűszeres változatban is.
Zabkorpa
A zabkorpa csökkenti a koleszterinszintet.
Zabkorpa alkalmazása
Adagolhatjuk pl. müzlihez vagy zabpehelyhez, de akár főzelékekbe is. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására a székrekedés elkerülése érdekében.
Zab mellékhatása
A zabnak semelyik formájában nincs mellékhatása.
Zab termesztése
Háztartási felhasználásra termeszteni nem érdemes, hiszen a pehely, a korpa és a mag is könnyen, olcsón beszerezhető. A szalma beszerzése problémákat okozhat, ám mindegyik hatása tekintetében találhatunk egyéb alternatívát a gyógynövények között.
You must be logged in to post a comment.