Hogyan élvezhetjük leginkább a gyógynövények kedvező hatásait? Gyógynövényes mézzel. A gyógynövényes mézek elkészítése egyszerű, remek ízesítői bármilyen teának, és különlegessé teszik az édességeket.
Ha gyógynövényes mézeket készítünk, ötvözzük a méz a gyógynövények erejét a méz kellemes ízével és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaival. A méz kiválóan megőrzni az ízeket, az aromákat a növények gyógyító hatásait.
Miért gyógynövényes méz?
- Ajándékba is adhatjuk
- Ételeinket, italainkat ízesíthetjük vele
- Nagyszerű az ízű gyógynövényes „gyógyszert” készíthetünk belőle
- Szuperegyszerű az elkészítése
- A nyers méz antimikrobiális hatású (képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat)
- Különösen torokfájás és köhögés esetén hatásos
- Ilyen formában gyerekeknek és a gyógynövények ellen tiltakozó felnőtteknek is készíthetünk gyógynövényes „gyógyszert” (egy éves kor alatt gyerekeknek ne adjunk mézet!)
Gyógynövényes méz hozzávalói
- friss vagy szárított gyógynövény(ek)
- nyers méz
- befőttes üveg tetővel
Gyógynövényes méz elkészítése
- A friss gyógynövényeket érdemes megmosni és leszárítani, majd hagyni, hogy kissé megfonnyadjanak, vagyis elveszítsék a bennük lévő nedvesség egy részét.
- A szárított (vagy friss, de fonnyasztott) gyógynövénnyel nagyjából egyharmadig töltjük a befőttes üveget. Erősebb ízhatáshoz több növényt is használhatunk.
- Feltöltjük az üveget mézzel, majd óvatosan kikeverjük belőle a levegőbuborékokat.
- Legalább egy hétig állni hagyjuk, közben időnként óvatosan megmozgatjuk vagy megkeverjük, vigyázva, hogy a növényeket mindig ellepje a méz.
- Szükség esetén egy hét után nagyobb lyukú szűrőn leszűrjük, majd címkézzük, és hűvös helyen tároljuk. (Szűrésre akkor lehet szükség, ha a szárított növények zavaróan apróak, és ettől nagyon darabos lesz a méz. Nem szükséges hűtőben tárolni.)
Hogyan használjuk a gyógynövényes mézet?
- Csurgassuk kenyérre, kalácsra vagy fagylaltra
- Ízesítsünk vele teát, joghurtot, granolát, müzlit
- Tehetjük süteményekbe
- Ízesíthetünk vele kávét, kakaót
Néhány ötlet a méz ízesítéshez
- Citromfű – hangulatjavító finom citromos aromával
- Bodzavirág vagy -bogyó – Immunerősítő, a bogyótól szép színt kap
- Rózsabimbó vagy –szirom – különleges, a bimbókkal együtt tárolva kinézetre is gyönyörű
- Levendula – nyugtató, segíti a relaxálást
- Borsmenta – frissítő, emésztéskönnyítő
- Rozmaring – hangulatjavító (emeli a vérnyomást)
- Gyömbér – immunerősítő, segít a megfázás legyőzésében, emésztéskönnyítő, melegítő
- Hibiszkusz – savanykás, hűsítő, és csodás színt ad
Gasztroajándék
Különleges ajándék lehet a gasztronómia terén igényes rokonainknak, barátainknak.
Próbáld ki, egyszerű és ízletes.
Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.