Egy újabb gyógynövényes virágszörp, ami az egészséges és finom újdonságokra vágyók szívét megdobogtathatja. A pitypangszörp ízletes vendégváró ital és gasztroajándék.
A szemet gyönyörködtető napfényszínű gyermekláncfűvirágok fontos táplálékot jelentenek a mézelő méhek számára, mindamellett ehetőek és táplálóak.
Gyermekláncfű virág hatásai
A benne található lutein és béta-karotin támogatja a szem egészségét, segít megőrizni a látás élességét. A luteinnel a hétköznapibb „szemvitamin” néven is gyakran találkozhatunk.
Ásványi anyagokon és vitaminokon kívül flavonoidokat is tartalmaz. Kutatások szerint a flavonoidok az úgynevezett oxidatív stressz által kiváltott betegségek (a legtöbb krónikus népbetegség ebbe a körbe tartozik) megelőzésében hatásosak. Ezt egy 2017-es kutatás konkrétan a gyermekláncfűvel kapcsolatban is vizsgálta.
Ezeket is nézd meg:
Pitypangszörp hozzávalói
- gyermekláncfű virágok
- cukor vagy eritrit (vagy más édesítő)
- citromlé
- víz
Pitypangszörp elkészítése
- A virágokat gyűjtés után hagyjuk kicsit állni, hogy a rovarok elmenekülhessenek belőlük.
- Virágok előkészítése: a virágokat nem kell megmosni, de a kis csészeleveleket szükséges eltávolítani (mert keserűek lehetnek). Legjobb és legegyszerűbb, ha a virágfej alsó 2-3 milliméteres részét levágjuk.
- Az így előkészített virágokat megfelelő edénybe tesszük, és annyi szobahőmérsékletű vízzel öntjük fel, ami jól ellepi a virágokat. Időnként átkeverjük, hogy a virágok jól kiázhassanak.
- Egy nap (kb. 24 óra) után a virágos vizet felforraljuk, kb. 30 percig lefedve állni hagyjuk.
- Ezután leszűrjük, és a virágokból is jól kicsavarjuk a nedvességet.
- A pitypangos víz minden deciliteréhez kb. 100 gramm cukrot (vagy más édesítőt) adunk.
- Felforraljuk, majd forrás után alacsony hőmérsékleten (kis lángon) időnként megkeverve kb. 30 percig főzzük, kevés citromlevet adunk hozzá, és még egy utolsót forralunk rajta.
- Steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Aki teljesen biztosra akar menni, tartósítószert is adhat hozzá.)
Pitypangszörp fogyasztása
Szörpként fogyasztva ízlés szerinti mértékben hígítható buborékos vagy csendes vízzel. Kínáláskor citromkarikával, citromfűlevelekkel, mentalevelekkel stb. díszíthetjük.
Szirupként napi 2-3 teáskanál mennyiséget fogyasztunk belőle, amit vízbe, teába is keverhetünk.
Télen gyors pitypangvirág tea készülhet a szörpből: meleg vízben elkeverünk egy-két teáskanál szirupot, és elkortyoljuk. Ízlés szerint ízesíthető.
Különleges vendégváró ital, vagy egy szép formájú üvegben szépen felcímkézve gasztroajándék lehet belőle, melyhez akár a receptet is mellékelhetjük.
Ez is érdekelhet:
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.
You must be logged in to post a comment.