Egy újabb gyógynövényes virágszörp, ami az egészséges és finom újdonságokra vágyók szívét megdobogtathatja. A pitypangszörp ízletes vendégváró ital és gasztroajándék.
A szemet gyönyörködtető napfényszínű gyermekláncfűvirágok fontos táplálékot jelentenek a mézelő méhek számára, mindamellett ehetőek és táplálóak.
Gyermekláncfű virág hatásai
A benne található lutein és béta-karotin támogatja a szem egészségét, segít megőrizni a látás élességét. A luteinnel a hétköznapibb „szemvitamin” néven is gyakran találkozhatunk.
Ásványi anyagokon és vitaminokon kívül flavonoidokat is tartalmaz. Kutatások szerint a flavonoidok az úgynevezett oxidatív stressz által kiváltott betegségek (a legtöbb krónikus népbetegség ebbe a körbe tartozik) megelőzésében hatásosak. Ezt egy 2017-es kutatás konkrétan a gyermekláncfűvel kapcsolatban is vizsgálta.
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2022/05/pityapangvirag.jpg?resize=298%2C397&ssl=1)
Ezeket is nézd meg:
Pitypangszörp hozzávalói
- gyermekláncfű virágok
- cukor vagy eritrit (vagy más édesítő)
- citromlé
- víz
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2024/06/gyujtesalapoktf.png?resize=568%2C297&ssl=1)
Pitypangszörp elkészítése
- A virágokat gyűjtés után hagyjuk kicsit állni, hogy a rovarok elmenekülhessenek belőlük.
- Virágok előkészítése: a virágokat nem kell megmosni, de a kis csészeleveleket szükséges eltávolítani (mert keserűek lehetnek). Legjobb és legegyszerűbb, ha a virágfej alsó 2-3 milliméteres részét levágjuk.
- Az így előkészített virágokat megfelelő edénybe tesszük, és annyi szobahőmérsékletű vízzel öntjük fel, ami jól ellepi a virágokat. Időnként átkeverjük, hogy a virágok jól kiázhassanak.
- Egy nap (kb. 24 óra) után a virágos vizet felforraljuk, kb. 30 percig lefedve állni hagyjuk.
- Ezután leszűrjük, és a virágokból is jól kicsavarjuk a nedvességet.
- A pitypangos víz minden deciliteréhez kb. 100 gramm cukrot (vagy más édesítőt) adunk.
- Felforraljuk, majd forrás után alacsony hőmérsékleten (kis lángon) időnként megkeverve kb. 30 percig főzzük, kevés citromlevet adunk hozzá, és még egy utolsót forralunk rajta.
- Steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Aki teljesen biztosra akar menni, tartósítószert is adhat hozzá.)
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2022/05/pitypang-szorp.jpg?resize=640%2C244&ssl=1)
Pitypangszörp fogyasztása
Szörpként fogyasztva ízlés szerinti mértékben hígítható buborékos vagy csendes vízzel. Kínáláskor citromkarikával, citromfűlevelekkel, mentalevelekkel stb. díszíthetjük.
Szirupként napi 2-3 teáskanál mennyiséget fogyasztunk belőle, amit vízbe, teába is keverhetünk.
Télen gyors pitypangvirág tea készülhet a szörpből: meleg vízben elkeverünk egy-két teáskanál szirupot, és elkortyoljuk. Ízlés szerint ízesíthető.
Különleges vendégváró ital, vagy egy szép formájú üvegben szépen felcímkézve gasztroajándék lehet belőle, melyhez akár a receptet is mellékelhetjük.
Ez is érdekelhet:
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2024/06/gyujtesalapoktf.png?resize=568%2C297&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2016/03/IMG_2692.jpg?resize=225%2C300&ssl=1)
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.
You must be logged in to post a comment.