Ez az alkoholmentes immunerősítő puncs egy újabb kedvenc lehet a téli forró italok sorában. Nemcsak jótékony hatású, az ünnep hangulatát is magában hordozza, ráadásul ellenállhatatlanul finom.
A nappalok rövidülnek, az óraátállítással tulajdonképpen már délután esti sötétségbe burkolózik az ország, a hőmérséklet csökken, és menthetetlenül megérkezett az év bekuckózós, forró italos, pulóveres időszaka a megfázásos és influenzás hónapokkal együtt.
Két legyet üthetsz egy csapásra, és még az ünnepi menübe is könnyen beépítheted ezt a csodás italt.
Immunerősítő puncs hozzávalói
2 ek. apró darabokra tört ceyloni fahéjrúd
4 ek. bodzabogyó
1 ek. szárított gyömbérgyökér (kockázott vagy karikázott), esetleg kandírozott gyömbér
1 tk. szárított narancshéj
3 dl víz
2 dl piros gyümölcslé ízlés szerint (feketeribiszke, gránátalma, meggy stb.)
1 narancs leve
fél citrom leve
2 ek. méz (vagy ízlés szerint több)
3 dl forró víz vagy feketetea (vagy szénsavas ásványvíz a hideg változathoz)
Immunerősítő puncs elkészítése
- A fahéjat, a bodzabogyót, a gyömbért, a narancshéjat és a vizet egy kis lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon lefedve kb. fél órát forraljuk (maximum 60 percet).
- Levesszük a hőforrásról, szétnyomkodjuk a bodzabogyókat, és további kb. 10 percig állni hagyjuk.
- Közben kicsavarjuk a citrom és a narancs levét, és összekeverjük a gyümölcslével.
- Leszűrjük a gyógynövényeket, összeöntjük a gyógynövényes teát a gyümölcslével, majd hozzáadjuk a mézet is, és jól elkeverjük.
- Forró italhoz: felöntjük az eddig elkészült keveréket forró vízzel vagy forró feketeteával. Bóléhoz: lehűtjük az elkészült gyümölcsös keveréket, és fogyasztás előtt felöntjük szénsavas ásványvízzel.
Az immunerősítő puncs gyógynövényei
Fahéj
A fahéj gyulladáscsökkentő, melegítő hatású gyógynövény antimikrobiális tulajdonságokkal.
Bodzabogyó
Bár hazánkban még mindig a kevéssé használt gyógynövények közé tartozik, a bodzabogyó az egyik legjobb megfázás és influenza elleni gyógynövény. A bodzavirág inkább a megelőzésben hatásos, a bogyók pedig a kialakult fertőzés kúrájában. Kisebb mennyiségben gyermekek is fogyaszthatják, akik általában kedvelik is gyümölcsös ízét.
Izzasztó, vírusellenes, hurutkivezető és immunerősítő hatású. C-vitamin is tartalmaz.
Gyömbér
A gyömbér antimikrobiális, melegítő, köptető, izzasztó és fájdalomcsillapító.
Narancs és citrom
Héjuk nemcsak kellemes ízű, de antimikrobiális és antioxidáns tartalmú is. A gyümölcslé C-vitamint tartalmaz. A citromlé segíti a méreganyago kiürülését is.
Piros gyümölcsök leve gazdag antioxidánsokban.
A feketetea szintén antioxidánstartalmú és antimikrobiális tulajdonságú.
A méz nemcsak édes ízzel, de antibakteriális, immunerősítő és enyhe nyugtató hatással, valamint ásványi anyagokkal, vitaminokkal és enzimekkel is gazdagítja az immunerősítő italt.
Ez az immunerősítő ital nemcsak a család kedvence lehet, de a karácsonyi és újévi menü egészséges és finom kiegészítőjeként is kínálhatjuk.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.