A kellemes illatú, aromás, kámforos ízű kakukkfű nehezen emészthető ételek (bab, borsó, káposzta, burgonya, gomba) fűszerezésére, de vadételek, hurka, halak, sültek, fűszerecet és fűszerolaj ízesítésére is kiváló. Íme a legegyszerűbb receptek kakukkfűvel:
Receptek kakukkfűvel 1. – Kakukkfüves gomba
Kakukkfüves gomba hozzávalói
½ kg gomba
egy kis ág friss vagy 1 mk. szárított kakukkfű
só, bors
1 ek. olaj
Kakukkfüves gomba elkészítése
1. A gombát folyó vízben megmossuk, felszeleteljük.
2. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk.
3. Rádobjuk az olajra a gombát, és erős tűzön addig sütjük folytonos keverés mellett, míg el nem fő a leve. (kb. 10 perc) Vigyázzunk, hogy meg ne égjen!
4. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a kakukkfüvet, átforgatjuk.
5. Tálaljuk.
Receptek kakukkfűvel 2. – Gombakrém
Gombakrém hozzávalói
½ kg gomba
közepes fej hagyma
10 dkg vaj vagy margarin
kakukkfű és rozmaring (egy-egy kisebb friss ág vagy egy-egy mk. szárított)
só, bors
Gombakrém elkészítése
1. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk, a gombát folyó vízben megmossuk, felszeleteljük.
2. A vajból egy keveset megolvasztunk egy serpenyőben, megdinszteljük rajta a hagymát, rádobjuk a gombát, kb. 10 percig pároljuk erős tűzön, míg elfő a leve, vigyázva, hogy meg ne égjen.
3. Hozzáadjuk az apróra vágott friss vagy a szárított fűszereket, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük.
4. Hozzáadjuk a maradék vajat, majd aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük.
Receptek kakukkfűvel 3. – Kakukkfüves, rozmaringos sült burgonya
Kakukkfüves, rozmaringos sült burgonya hozzávalói
1 kg burgonya
kevés vaj vagy margarin
olaj
só
rozmaring, kakukkfű (lehetőleg friss ágak)
Kakukkfüves, rozmaringos sült burgonya elkészítése
1. A megtisztított burgonyát közepes kockákra vágjuk, sós vízben előfőzzük kb. 15 percig. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg teljesen.
2. A burgonya főzővizét leöntjük, kevés ideig állni hagyjuk.
3. Közben begyújtjuk a sütőt.
4. Egy tepsibe öntjük a burgonyát, meglocsoljuk olajjal (vagy olvasztott vajjal) sózzuk, esetleg borsozzuk, rádobunk néhány szál kakukkfüvet és rozmaringot, majd jól összeforgatjuk.
5. Betesszük a forró sütőbe, addig sütjük, míg szépen megpirul. Kb. 20 perc.
Jó étvágyat!
You must be logged in to post a comment.