Ha szereted a levendulaszörpöt, és más levendulás finomságot is kipróbálnál, a levendulapuding kitűnő választás. Azt is megtudhatod, hogyan készülhet belőle tortakrém.
Levendula hatásai
A levendulát nem csak a lilába öltöző levendulamezők látványa és mámorító illata miatt kedveljük. Gyógynövényként sem vall szégyent, hiszen többek között nyugtató, idegerősítő, emésztésjavító, és a bőrre is igen jótékony hatású.
Ehető virágként ételeinkhez adhatjuk (frissen is, szárítva is), és ezeket a jótékony hatásait, kisebb mértékben ugyan, de ételeinkben elfogyasztva is élvezhetjük.
Levendulavirág gyűjtése friss felhasználásra
Ételek készítéséhez a levendulát teljes virágzásban és napsütéses időben gyűjtsd, így lesz legintenzívebb az aromája. Csak a virágokat használd fel: a virágokat csipkedd le a virágzati tengelyről (virágszárról).
A legtöbb levendula másodvirágzására is számítani lehet, ilyenkor általában már nem számottevő a virágok mennyisége, azonban ehető virágként fogyaszthatod.
Ha megszárítanád a virágokat, inkább a teljes virágzás előtt gyűjtsd, így jobb minőségű és kevésbé poros szárítmányra számíthatsz. (Nagyobb mennyiségben a finom levendulapor erőteljesen ingerelheti a nyálkahártyákat, köhögést, tüsszögést, könnyezést okozhat. Vannak, akik már kisebb mennyiségben is érzékenyek a finom porra.)
Levendulapuding hozzávalói
- fél liter tej (gabonatej is lehet)
- 4 ek. étkezési keményítő
- 1 tk. levendulavirág
- 1 mk. őrölt vanília
- 2 ek. cukornak megfelelő természetes édesítő (vagy 2 ek. cukor)
- díszítéshez: levendulavirág, tejszínhab, feketeribizli, áfonya stb.
Levendulapuding elkészítése
- A hideg tej felében hagyd ázni egy éjszakán át a levendulavirágot.
- Másnap hevítsd fel a levendulás tejet, majd szűrd le.
- A keményítőt, cukrot, vaníliát keverd simára kb. fél deci hideg tejjel, a többi (kb. 4,5 dl) tejet pedig forrósítsd fel.
- Folyamatos keverés mellett add a forró tejhez a keményítős tejet, melegítsd, amíg besűrűsödik.
- Töltsd a pudingot poharakba, tálkákba, hűtsd le, majd díszítsd ízlés szerint.
Tippek a levendulapudinghoz
- Ha torta vagy sütemény krémjeként használnád, keverd ki habosított vajjal, vagy a receptben a tejet helyettesítsd tejszínnel/kókusztejszínnel. Ebben az esetben kicsit megnövelheted a mennyiségeket, hogy biztosan elég legyen a torta megkenéséhez.
- Más ehető virágból is készíthetsz pudingot hasonló módon, érdemes kipróbálni rózsából és bodzából is.
Ezek is érdekelhetnek:
Levendulás-körömvirágos balzsam
Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.