Felkészülés az influenzaszezonra (+ recept)

felkészülés az influenzaszezonra, megfázás elleni gyógyméz

Az ősz sok szépséget rejteget, ám egyúttal azt is jelzi, hogy közeleg a hideg idő, amikor könnyebben találhatjuk szemben magunkat a megfázás és az influenza kellemetlenségeivel. Mit tehetünk, hogy felkészüljünk erre az időszakra, és elkerüljük a betegséget?

Az ősz gyönyörű színeivel és egy sor ilyenkor gyűjthető növénnyel bűvöl el bennünket. Még sok friss gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, illetve elérkezik bizonyos gyógynövények gyűjtési ideje is.

A megfázás és az influenza egyaránt vírusos megbetegedés, így ebben az esetben a baktériumokat pusztító antibiotikumok hatástalanok. A különféle megvásárolható szerek csak a tüneteket nyomják el, nem segítik a gyógyulást. Ezek helyett sokkal jobban szeretek ilyenkor a saját kertemből gyűjtött (vagy szükség esetén megvásárolt) gyógynövényekből készíteni különféle tinktúrákat, szirupokat, balzsamokat és teakeverékeket. Mindezt a saját konyhámban.

A gyűjtés és az elkészítés folyamatába a gyerekeket is bevonhatjuk, melynek során sokat tanulhatnak, ráadásként pedig jó kis móka kerekedhet – szép időben a szabadban, hűvösebb, esősebb napokon pedig a konyhában. (Természetesen a gyerekeket kizárólag a koruknak megfelelő tevékenységekbe vonjuk be, és figyeljünk biztonságukra.)

A leghatásosabb gyógymódok legtöbbször a legegyszerűbbek is. Olyan konyhai alapanyagok, mint a nyers méz, a fokhagyma, a gyömbér vagy a zsálya, illetve kakukkfű hosszú múltra tekintenek vissza a gyógyászat terén is, és a modern tudomány is elismeri jótékony hatásaikat.

Önállóan is nagyon jól működnek, de együttesen tovább erősítik egymás hatását, így még hatékonyabban veszik fel a harcot a megfázással és az influenzával. Elpusztítják a vírusokat és baktériumokat, stimulálják az immunrendszert, gátolják a vírusok szaporodását.

Megfázás és influenza elleni gyógyméz

Nyers méz

A kivonat alapja a méz, amely élő táplálék. A vitaminokon és ásványi anyagokon kívül például enzimek is találhatóak benne, melyek hő hatására tönkremennek. Éppen ezért fontos, hogy a mézet ne tegyük forró teába, ne süssük vagy főzzük, mert így értékes hatóanyagainak egy részét elpusztítjuk.

A méz hatékony köhögéscsillapító és torokfájás elleni szer. Mikrobaellenes hatása a megfázást és influenzát okozó vírusok esetén is bevethetővé teszi.

Mindamellett a méz kiváló alapanyag a gyógynövények hatóanyagainak kivonására, nem mellékesen pedig az íze is kellemes.

Magyarországon kiváló minőségű mézet termelnek, melyre külföldön is nagy a kereslet, és a méhészeti egyesület szerint a hazai boltokban is ezekhez a mézekhez juthatunk hozzá. Mindamellett mézvásárláskor is jobb résen lenni. Bizonytalanság esetén érdemes közvetlenül méhésztől vásárolni, aki biztosan a legjobb minőségű mézet kínálja, sok esetben némileg kedvezőbb áron is.

Gyömbér

Évezredek óta sokoldalúan használt élelmiszer, de gyógyászati felhasználása is ugyanilyen jelentős. A modern kutatások is igazolták, hogy hatékony antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Erős gyulladáscsökkentő és hatékony fájdalomcsillapító is egyben. Serkenti a vérkeringést, amellyel melegítő hatást fejt ki.

Fokhagyma

A fokhagyma már az ókorban is az egyik legfontosabb élelmiszernek és gyógyszernek, illetve betegségmegelőző szernek számított. Köptető, hurutoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően ideális a téli betegségek esetén. Hatékony baktérium-, vírus- és gombaölő, az antibiotikumok megjelenése előtt nélkülözhetetlen volt a betegek számára.

Vérhígító gyógyszerekkel és antibiotikumokkal együtt ne használjuk gyógyászati mennyiségben.

Zsálya

Több ezer évre tekint vissza gyógyászati és étkezési felhasználása is. Elpusztítja a légúti betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat, csökkenti a köhögést, hatékonyan enyhíti a torokfájást, segíti a melléküregek tisztulását is. Teaként és gargarizálóként egyaránt hatásos.
Szoptatás idején kerülendő a zsálya gyógyászati mennyiségű alkalmazása, mert tejtermelést csökkentő hatású. Fűszerként kisebb mennyiségben ilyenkor is fogyasztható.

Kakukkfű

Zsálya helyett kakukkfüvet is használhatunk. Hasonló hatásokkal rendelkezik, de sokak számára kellemesebb az aromája. Gyermekeknek inkább kakukkfűvel készítsük.

Megfázás és influenza elleni gyógyméz hozzávalói

nyers méz
friss gyömbér
friss fokhagyma
friss vagy szárított zsályalevél

szükség lesz még vágódeszkára, késre, befőttesüvegre tetővel és egy fakanálra

Megfázás és influenza elleni gyógyméz elkészítése

1. Tisztítsuk meg a fokhagymát és a gyömbért, majd aprítsuk fel a gyógynövényeket.

2. A befőttes üveget nagyjából a feléig lazán töltsük meg a finomra vágott gyógynövényekkel.

3. Töltsük fel mézzel az üveget, hogy jól ellepje a gyógynövényeket. A fakanállal keverjük meg a gyógynövényes mézet óvatosan, hogy a légbuborékok eltávozhassanak. Ha szükséges, töltsünk még az üvegbe egy kis mézet, majd zárjuk le a tetővel az üveget.

4. Minél tovább érlelődik, annál erőteljesebb lesz az íze. Már pár napon belül fogyasztható, és egy hét után érdemes átszűrni egy tiszta üvegbe.

A gyógyméz tárolása

Elvileg szobahőmérsékleten sem lehet baja, én mégis jobban szeretem hűtőszekrényben tárolni.

Gyógyméz adagolása

Megelőzésként felnőttek napi egy-két teáskanállal, gyermekek napi fél teáskanállal fogyaszthatják.

Akut megbetegedés esetén:

Felnőttek kétóránként 1 teáskanállal fogyaszthatják, maximum napi 10 teáskanálnyi mennyiségben.
Gyermekek egyéves kor alatt nem kaphatják. Egyéves kor fölött kétóránként fél teáskanállal, maximum napi 2,5 teáskanálnyi (ötször fél teáskanálnyi) mennyiségben.

Szánjunk időt arra, hogy néhány alap készítmény mindig legyen kéznél, ha szükség lenne rá. Akár kisebb mennyiségekben is gondolkodhatunk, amelyek kitartanak addig, míg szükség esetén az újabb adag elkészül.

Sose feledjük, az egészség az alapoknál kezdődik, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a pihenés egyensúlya, valamint a természetben töltött idő mind segítenek, hogy jó általános állapotban fussunk neki a mindennapi kihívásoknak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist és nem minősülnek kezelési tervnek vagy javaslatnak!

Jó egészséget kívánok!

error: Védett tartalom!