Tudtad, hogy nem csak a friss fenyőhajtásból készülhet szirup és szörp? Egy több szempontból is nagyon érdekes élménybeszámoló és a lucfenyő tobozrügy gyógyszirup receptje következik Eszter tollából.
A lucfenyő egyfajta szent növény
A magasabban fekvő településeken, erdőségek közelében, ahol nagy számban jellennek meg, a lucfenyő tisztelt, s egyfajta szent növény. Ilyen hely pl. Székelyföld vagy a csángó Hidegség. Ez a hagyomány az anyaországban megfakult, bár a lucfenyő nélkül elképzelhetetlen volt minden magyar udvar.
Az ültetése a hosszú magyar parasztház bejáratával szemben történt, hogy a házból éppen kilépő tekintete elsőként azt lássa, s emlékezzen: ez az istenfa. A halhatatlan, a változatlan, az örök – minden, amit a természetfeletti képvisel. A lucfenyő szakrális növény. Nem olyan értelemben, mint a diófa – mert a nélkül sincs magyar udvar, jelentésük az ember számára bár nagyon hasonló, mégis átvittebb valahogy a fenyőé. Amíg a dió egyértelműen a férfi istenséget képviseli a római rítusú ortodoxia előtti ősvallás szemszögében, addig a fenyő a nemtelen, kortalan, megfoghatatlan, éteri, felfelé mutató, valóban egy, igaz, mindenható istenséget, aki örökké ugyan az.
A lucfenyő szinte alig változik az évszakokkal, bár tavasszal kicsit megtoldja önmagát. Május közepéig az ágainak fiatal hajtásai, rügyei szedhetők, ebből csodás roboráló, felső-légúti megbetegedéseket orvosló, általános immunstimuláns szirup készíthető a már jól ismert módon: egy 5 literes üvegbe egy réteg rügy, egy réteg cukor, egy réteg rügy, egy réteg cukor, stb., amíg az üveg tetejéhez nem érünk. Ez hőkezelés nélkül (ami alatt lángot értek) valóban megtartja gyógyerejét, ha napon olvadozik min. 6-8 hétig, vagy még tovább, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Lucfenyő tobozrügy szirup
Ugyanezen a módon elkészíthető a következő székely különlegesség: a vérvörös lucfenyő tobozrügy szirup. Hasonló hatásokkal bír, mint a hajtásrügy szirup, bár enyhébb, könnyedebb aromájú, s a gyerekek szívesebben fogyasztják. Ha nem kívánjuk megőrizni gyógyerejét, egyszerűen felfőzhető kevés vízzel és cukorral, s hagyományos, világosabb színű szörp lesz belőle. Élvezeti értéke szintén nem elhanyagolható.
A tobozrügyeket 1-1,5 cm-es nagyságukban szükséges gyűjteni, amikor színük vörösesre vált, méretük nagyjából egy kisujj utolsó ujjpercéhez közelít. Nem szárítandók a cukorba rétegezés előtt, és nem szükséges őket előtte lemosni. A tobozrügyek megjelenése kifejezett ritkaság: egy méretes, öreg fa 3-4 évente csak egyszer nevel ki új rügyeket, amelyek lassan nőnek és elég körülményes, hosszadalmas a gyűjtésük.
Lucfenyő tobozrügy szirup hozzávalói
- 1-1,5 cm-es rózsaszínes, vöröses lucfenyő tobozrügyek
- cukor
- befőttesüveg
Lucfenyő tobozrügy szirup elkészítése
- Az tobozrügyeket nem szükséges megmosni. Gyűjtést követően azonnal, előzetes szárítás nélkül használjuk fel.
- A befőttesüvegbe rétegezzük a tobozrügyeket a cukorral, majd lefedjük.
- Napon hagyjuk olvadozni 6-8 hétig, majd leszűrjük.
Lucfenyő tobozrügy szörp elkészítése
Az 1-1,5 cm-es, már rózsaszínes, vöröses tobozrügyeket cukorral és vízzel felfőzzük, néhány órát állni hagyjuk, majd ismét felforrósítjuk, leszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük.
Ezt is olvasd el:
Fenyő hatásai, mellékhatásai, alkalmazása
A lucfenyő minden része hasznos és egészséges
Gyantája nyílt sebekre is kenhető. Nagyon gyorsan begyógyítja a legdurvább sebeket is. Erdőben barangolva talán szembejött már egy érdekesen, föld közelében, vagy derékmagasságban lefejtett kérgű, megtépázottnak tűnő lucfenyő. Az ilyen látványnál szerencsésebb minél gyorsabban távozni a helyszínről, mert megeshet, hogy valahol a közelben egy 300 kilós vadkan tanyázik, aki előszeretettel dörgölgeti a varacskait a rücskös kérgű, gyógyhatású gyantát ontó fához.
Ő is tudja, hogy a gyanta erős fertőtlenítő, sebösszehúzó, gyulladás-csökkentő és gennyesedést gátló tulajdonságokkal rendelkezik, erősebb, mint a legtöbb sebgyógyításra használt gyógynövény, s az orbáncfűvel ellentétben kerülhet még vérző, friss sebre is. Az erdő legtöbb állata, amelyik eljut a fához, használja ezt a segítő tulajdonságát.
Szerző és fotók: Csík Eszter
A szerzőről
Csík Eszter életében fontos szerepet játszanak a gyógynövények és a különleges gyógynövényes receptek.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.