Az utóbbi években igen kedveltté váltak a porcelángyurmából készült karácsonyfadíszek. Ha viszünk egy kis csavart a dologba, illóolajos, gyógyfüves, illatozó karácsonyi díszek kerülhetnek ki a kezünk alól.
Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, az elkészítés sem bonyolult. A szódabikarbónás gyurma segítségével készült díszek ajándéknak, ajándékkísérőnek, csomagolás díszítésére is kiválóak, de a saját karácsonyfánknak is illatos, fehér, havas csillogást kölcsönözhetünk ezekkel a díszekkel.
Porcelángyurma karácsonyfadíszek hozzávalói
1 csésze (1 dl) keményítő
2 csésze (2 dl) szódabikarbóna
1 és ¼ (1,25 dl) csésze víz
Tehát ha a csészénk 1 deciliteres, akkor a keményítőből 1 deciliterre, a szódabikarbónából 2 deciliterre, a vízből pedig 1,25 deciliterre lesz szükség. A mennyiség többszörözhető.
opcionális:
illóolaj
színes, illatos gyógynövények
csillámpor
a felfüggesztéshez:
szalag vagy zsinór
szükség lesz még ezekre is:
folpack
sütőpapír vagy szilikonlap
sodrófa (vagy egy henger alakú üveg) a nyújtáshoz
sütikiszúrók
szívószál (a lyukasztáshoz)
csiszolópapír
Porcelángyurma karácsonyfadíszek elkészítése
1. A hozzávalókat keverjük össze egy lábosban, és kezdjük el főzni a hozzávalókat. Ne vegyük túl nagyra a lángot, nehogy leégjen, illetve kevergessük folyamatosan. (A lábos alján és oldalán keletkezik egy kis tésztás bevonat, ez természetes.)
2. Ha szépen összeállt, nagyjából kenyértészta állaga lett, illetve gombóccá formálódott, zárjuk el alatta a lángot, maximum egy-két percig hagyjuk hűlni, majd gondosan tekerjük be folpackba, hogy ne érje levegő. (Jól záródó dobozba is tehetjük, amit nagyjából kitölt, de semmiképpen ne hagyjuk pár percnél tovább a levegőn, mert elkezd keményedni, kiszáradni és szétmorzsálódik az egész. Egy-két perc hűlés után már nem túl forró, nem olvasztja meg a folpackot sem.)
3. Tegyük a kész és jól becsomagolt gyurmát hideg helyre legalább 3-4 órára. (Én este szoktam elkészíteni, így másnap már dolgozhatok vele, de akár hetekig is eláll hideg helyen, volt, hogy az utolsó adagot 3 hónap elteltével használtam fel.)
4. Mielőtt elkezdünk dolgozni a porcelángyurmával, adjunk hozzá ízlés szerinti illóolajból pár cseppet, alaposan gyúrjuk össze a gyurmát, hogy jól eloszlassuk benne az illóolajat. (Adhatunk hozzá csillámport is.)
5. Két réteg folpack között vagy szilikonos sütőpapíron nyújtsuk ki kb. 4 milliméter vastagságúra, és szaggassunk, vágjunk belőle tetszőleges formákat. Sütikiszúróval lesz a legegyszerűbb dolgunk. Egy szívószállal készíthetünk rá lukat, hogy később zsinórt fűzhessünk bele és felakaszthassuk. Nem baj, ha nem lesz egyenletes a díszek széle, a „sorjákat” és egyenetlenségeket később egy éles késsel, illetve csiszolópapírral eltüntethetjük.
6. Tetszőleges módon díszíthetjük a figurákat. Szórjunk rá különféle gyógynövényeket (levendulavirágot, körömvirágszirmot, különféle illatos gyógyfüveket, kávézaccot, stb.), majd kicsit nyomkodjuk bele a figurába. (Szaggatás előtt is megszórhatjuk a gyurmát a kiválasztott füvekkel.)
7. Hagyjuk száradni a figurákat, erre a célra egy műanyag vagy fém tálca tökéletesen megfelel. Tegyük a tálcát meleg helyre, de közvetlen hőforrás mellé, és naponta forgassunk át minden darabot.
8. Ha kiszáradtak a díszek, csiszoljuk meg a szélüket, ha túl sok „sorja” maradt rajtuk, egy éles késsel óvatosan lefaraghatjuk. Vigyázzunk, mert a díszek törékenyek!
9. Fűzzünk szép zsinórt, vékony selyemszalagot a díszekbe, s már akaszthatjuk is a fára.
Az általam használt porcelángyurma receptje és az elkészítés fázisfotói megtalálhatóak itt.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

You must be logged in to post a comment.