Most kiderül, hogy a bazsalikom sóban tartósítása miért jó ötlet több szempontból is, és rögtön három módszert is megismerhetsz, hogy kiválaszthasd a legizgalmasabbat.
A friss bazsalikom és a fűszeres-színes só már látványnak is gyönyörű, a konyhában pedig üde színfolt a szürke őszi-téli hónapokban. A nyári bőséges termés könnyen megmenthető így, rögtön főzésre kész állapotban van, és nem szükséges gondosan nevelgetni az ablakpárkányon a fényszegény hónapokban.
Pár gondolat a sóról és a sóban tartósításról
A só évszázadok óta használatos ételek tartósításához és szárításához. A só egyrészt segít megőrizni az ízeket, másrészt úgynevezett ozmotikus hatása révén kiszívja a nedvességet a növényi sejtekből, vagyis kiszárítja a sóban tartósított leveleket, ezzel pedig gátolja a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodását, amihez vízre lenne szükség. A só 20%-os vagy annál magasabb aránya szükséges és elegendő a legtöbb nemkívánatos baktérium elpusztításához.
A só fajtája gyakorlatilag mindegy, ám arra érdemes odafigyelni, hogy a jódozott só nem őrzi meg olyan szépen a színeket, megsötétedhetnek, elszíneződhetnek a levelek. A legjobb, ha sikerül minden adalékanyagtól mentes sót használni. Ha ez nem sikerül, attól még ehető lesz a végeredmény, csak nem lesz túl szép, vagyis nem azt kapjuk végeredményként, amit várunk.
A sóban tartósítás különösen jól működik olyan fűszernövények esetén, amelyek nehezen száradnak és szárítás közben gyorsan elveszítik aromaanyagaikat, így ízüket, ráadásul sérülékenyek is. A bazsalikom tipikusan ilyen fűszernövény.
Ehhez a tartósítási módhoz friss (lehetőleg teljesen frissen szedett), megtisztított és alaposan leszárított növényekre lesz szükség. Az elkészült fűszeres sót tiszta befőttesüvegben, jól lezárva, hűvös helyen (akár hűtőszekrényben) tároljuk. A romlásveszély elkerülése érdekében mindig tiszta kanállal nyúljunk az üvegbe.
Hogyan tartósíts friss bazsalikomot sóban?
Amire szükséged lesz
friss bazsalikom
só
széles szájú befőttesüveg(ek)
1. Friss levelek és só rétegzése
Ez a legegyszerűbb módszer a három közül. Semmilyen különleges eszközt nem igényel, és akár gyermekek is könnyen megbirkóznak a feladattal.
A befőttesüveg aljára egy réteg só kerül, majd erre a tiszta, egészben hagyott levelek, majd ismét só, ismét levelek, ismét só, és mindezt addig ismételjük, amíg megtelik az üveg. Az utolsó réteg só legyen.
Az így sóval rétegzett friss fűszernövényleveleket hűtőszekrényben tároljuk.
A levelek meglepően frissek és aromásak maradnak akár hónapokig. Használatkor csupán ki kell venni a szükséges mennyiséget, a felesleges sót pedig lerázni. A só is átveszi a fűszernövények ízét és illatát, így ezt is fel lehet használni főzéshez vagy az ételek asztali sózásához.
2. Őrölt és szárított bazsalikomsó
Ez a módszer sem bonyolult, de szükség lesz hozzá egy konyhai aprítógépre, robotgépre vagy erős rúdmixerre, esetleg kávédarálóra.
1 rész aprított fűszernövényt és 4 rész sót használunk.
- A bazsalikomot szintén megtisztítjuk és a felületi nedvességet leszárítjuk, majd apróra vágjuk. Az aprítás is végezhető a géppel, de le kell mérni az aprítógép mércéje, egy pohár vagy bögre segítségével a mennyiséget, hogy a négyszeres mennyiségű sót is ki tudjuk mérni.
- A gép segítségével keverd el a bazsalikomot és a sót, amíg teljesen egyneművé válik.
- A keveréket vékony rétegben terítsd szét egy sütőpapírral bélel tálcán vagy egy sütőlemezen, majd takard le egy konyharuhával, hogy megóvd az esetleges közvetlen napfénytől. Tedd száraz, meleg helyre, ahol jár a levegő, de ne a napra és ne is a sütőbe.
- Egy nap elteltével (ha már kellően száraz) tedd tiszta befőttesüvegbe, zárd le alaposan. Hűtőszekrényben egy évig is eláll.
3. Aprított és kevert bazsalikomsó
Ez a változat a legillatosabb és legfűszeresebb a három közül. Ezt annak köszönheti, hogy 4 rész aprított fűszernövényből és 1 rész sóból készül.
- A bazsalikomleveleket ebben az esetben is tisztítjuk, és a felületét leszárítjuk. A leveleket aprítjuk, amihez használhatjuk az előző módszernél leírt gépek valamelyikét.
- Az aprított fűszernövényhez hozzáadjuk a sót, kb. fél percig keverjük az aprítógépben, majd tiszta befőttesüvegbe tesszük, és lezárjuk.
- Hűtőszekrényben tároljuk, kb. fél évig áll el ily módon.
Milyen fűszernövényekhez alkalmazható még a módszer?
Tulajdonképpen bármilyen fűszernövénnyel kipróbálhatod, amit gyakran használsz a konyhában. Az aromájukat és/vagy színüket könnyen elvesztő fűszernövényekhez mindenképpen érdemes kipróbálni:
- bazsalikom
- zeller
- lestyán
- korianderlevél
- metélőhagyma
- kapor
- citromfű
- petrezselyem
- rozmaring
Hogyan használd a sóban eltett bazsalikomot?
Az egészben eltett levelek a só lerázása után a szokásos módon felhasználhatóak. A fűszeres sót a szokásos sómennyiség helyett fel lehet használni szószokhoz, egytálételekhez, zöldségek, húsok, halak sütésénél, illetve levelek, sós sütemények, kenyerek, szendvicskrémek sózásához és ízesítéséhez.
Használd ízlésed és fantáziád szerint a bazsalikomsót és más fűszersókat, és ne feledd, hogy akár ajándékba is adhatod.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.