A gyömbér és az immunrendszer összefüggéséről szinte már mindenki hallott. De mi mindent érdemes még tudni erről a csodálatos és népszerű fűszer- és gyógynövényről? Az alábbiakban végigmegyünk minden fontos kérdésen, amely a gyömbérrel kapcsolatban felmerülhet, és amelyekről tudni érdemes:
- Biztonságos-e a gyömbér fogyasztása?
- Milyen gyömbért vegyél?
- Hogyan hat a gyömbér az immunrendszerre?
- Mi mindenre hatásos még a gyömbér?
- Van a gyömbérnek mellékhatása? Ki ne fogyasszon gyömbért?
- Mekkora a gyömbér napi maximális fogyasztható mennyisége? Mennyi gyömbért használj?
- Hogyan pucold meg a friss gyökeret?
- Hogyan tárold a friss gyökeret?
- Hogyan illeszd be a gyömbér fogyasztását könnyedén a mindennapjaidba?
- Egyszerű receptek: gyömbértea, gyömbéres méz, gyömbérlé
- És a ráadás: kandírozott gyömbér
1. Biztonságos-e a gyömbér fogyasztása?
A gyömbér egy fűszer, melyet évezredek óta és napjainkban is nagy előszeretettel használnak a távol-keleti konyhákban. Mint a legtöbb fűszerről, a gyömbérről is elmondható, hogy úgynevezett fűszermennyiségben, tehát „érzéssel” adagolva általában nem okoz problémát. A probléma a terápiás mennyiség (erről később még lesz szó) felső határát súroló vagy az ezt is meghaladó mennyiségű fogyasztáskor jelentkezik, mindamellett az esetleges mellékhatásokra is érdemes odafigyelni (lásd lejjebb).
A gyömbérről bátran kijelenthető, hogy a sok vizsgálati adattal rendelkező gyógynövények közé sorolható, a PubMed adatbázisban több mint száz vizsgálati eredmény összegzése található egy helyen összegyűjtve.
Nálunk is engedélyezett, szinte bárhol kapható, az FDA (USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete) is az általánosan biztonságos növények listáján tünteti fel, tehát ilyen szempontból nincs mitől tartani. A termesztés körülményei adhatnak okot némi aggodalomra, ahogy egyébként ez minden növény esetén reálisan felmerülő probléma. Nyilván a vegyszeres termesztésből származó növények a vegyi anyagok esetleges felhalmozódása miatt kevéssé szolgálják egészségünket, mint organikus (bio) társaik.
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2024/06/Fb-Ads-Gyf.-weboldal-felso-kep-3.png?resize=497%2C277&ssl=1)
2. Milyen gyömbért vegyél?
Gyömbért kaphatsz táplálékkiegészítő formájában, őrölt fűszerként és a zöldségesnél friss állapotában is. Sőt, ha van kerted, akár meg is termelheted.
A táplálékkiegészítőt talán egyszerűbb bevenni, de ügyelni kell, hogy standardizált formában tartalmazza a hatóanyagot.
A szárított, őrölt fűszer leginkább az ételek egyszerű fűszerezésére használható. Viszont a szárított gyömbér sokkal inkább melegítő hatású, mint a friss, ezért megfázás esetén jobb választás, akár bekapszulázva is fogyasztható.
A legjobb mégis a friss gyömbérgyökér, amelyben minden hatóanyag a lehető legélőbb formában van jelen.
Azt még érdekességből megemlítem, hogy ez a „gyökér” valójában gyökértörzs, rizóma, vagyis egy módosult szár, mivel az ivartalan (megporzás nélküli) szaporodást és a tápanyag raktározását, nem pedig a tápanyagfelvételt szolgálja.
Amikor gyömbérgyökeret vásárolsz, válaszd a feszes héjú, tömör, a méretéhez képest nehéz példányokat. Ezek a frissesség jelei, az ilyen gyömbérgyökér még tele van természetes nedvességgel és élettel. Ha ráncos, könnyű, megpuhult, foltok vannak rajta, esetleg nedvesség is folyik belőle, biztos lehetsz benne, hogy nem friss, ezt ne vedd meg.
3. Hogyan hat a gyömbér az immunrendszerre?
A gyömbérben vírus- és baktériumölő anyagok találhatóak. Izzasztó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, enyhíti a köhögést, és nagyon hatékony torokfájás esetén. Ez persze már eső után köpönyeg.
Ha mindezt eleve szeretnéd megúszni, megelőzésképpen is fogyaszthatod a gyömbért, ugyanis vírus- és baktériumölő, valamint gyulladáscsökkentő hatásának következtében segít meggátolni már a fertőzés kialakulását is. Melegítő hatása pedig jótékony az őszi-téli megfázások ellensúlyozására.
4. Mi mindenre hatásos még a gyömbér?
Az 1. pontban említett PubMed adatbázisból kitűnik, hogy a rengeteg vizsgálat rengeteg panaszt és kórképet fedett le a hányingertől a menstruációs panaszokon át a különféle daganatos megbetegedésekig.
Tehát a gyömbér nemcsak kiváló immunerősítő (vagy talán jobb szó az immunrendszert támogató), de többek között légúti betegségek, emésztőrendszeri panaszok, emelkedett vércukorszint, gyulladások, fájdalmak, reumatikus panaszok, a bőr és a haj problémái, menstruációs görcsök, fogfájás, fülgyulladás, visszér esetén is bevethető. Sőt, afrodiziákumként és potencianövelőként is számon tartják.
A gyömbért bemutató cikkemet itt tudod elolvasni.
5. Van a gyömbérnek mellékhatása? Ki ne fogyasszon gyömbért?
Általában véve is igaz, hogy akinek krónikus egészségügyi problémája van, várandós, szoptat, gyógyszert szed, stb. gyógynövények terápiás mennyiségű alkalmazása előtt kérje ki szakember véleményét.
A gyömbér nagyobb mennyiségben, túlzott mértékben fogyasztva különféle emésztési panaszokat okozhat. Mivel csípős fűszer, epebetegek számára, főleg aktív epehólyag-gyulladás és epekövesség esetén nem javasolható a fogyasztása.
Több helyen olvastam már, hogy cukorbetegség esetén azért igényel óvatosságot, mert cukrot és keményítőt is tartalmaz. A valódi probléma viszont az, hogy a vércukorszintet igen erőteljesen képes csökkenteni, így mindazoknak, akik eleve gyógyszeres vagy inzulinos kezelésben részesülnek, még körültekintőbbnek kell lenniük a gyömbérrel kapcsolatban. (Egyébként sem fogyasztunk belőle olyan hatalmas mennyiséget, hogy ez a szénhidrátbevitelre jelentősen hatna, mindamellett szigorú diéta esetén nyilván erre is figyelni kell.)
Vérhígító hatású, így vérhígítóval és egyébként más gyógyszerekkel sem célszerű együtt fogyasztani.
Kis mennyiségben fogyasztva, ételek enyhe ízesítésekor, illetve fűszerkeverékekben legtöbbször nem okoz problémát.
Ha egyébként egészséges vagy, a fogyasztását akkor is kisebb adagokkal kezdd, majd lassanként felviheted a fogyasztott mennyiséget a napi ajánlott maximumig.
6. Mekkora a gyömbér napi maximális fogyasztható mennyisége? Mennyi gyömbért használj?
Felnőttek napi adagja maximum 4 gramm friss gyömbér.
2 év alatti gyermekeknek ne adj gyömbért. 2 év feletti gyermekek napi adagja maximum 1 gramm, de kizárólag szükség esetén. (Persze enyhe fűszerezésként ők is fogyaszthatják.)
Ez tehát a korábban már emlegetett terápiás mennyiség.
A fűszermennyiség általában ennek a töredéke, tehát ha a vasárnapi húslevesbe teszel egy mokkáskanálnyi gyömbért (én mindig teszek, próbáld ki), az elenyésző ehhez képest. Még a gyömbéres csirkére (ez egy kínai étel) sem kerül ekkora mennyiség személyenként, ráadásul nyilván nem is eszünk naponta gyömbéres csirkét.
Ha mindezeket betartod, akkor egy csodás fűszer- és gyógynövénnyel állsz szemben. Nézzük tehát a konkrét gyakorlati tippeket, hogy a legtöbbet hozhasd ki a gyömbérből.
7. Hogyan pucold meg a friss gyökeret?
A sokszor göcsörtös gyömbérgyökeret nehézkes késsel meghámozni. Legegyszerűbb, ha zöldséghámozóval végzed a tisztítást.
Ha nem használod fel egyszerre az egész gyömbért (például gyömbéres mézhez, a receptet keresd lejjebb), akkor vágj le belőle egy akkor darabot, amekkorára szükséged lesz.
Egy kisebb darabot könnyen meghámozhatsz egy kiskanál segítségével. A kanál domború fele, tehát az alja nézzen a gyökér héja felé, így könnyen leválaszthatod a héjat a gyökérről. Ha felkarikázod a gyökérdarabot, a karikákról még egyszerűbb lesz ezzel a módszerrel eltávolítani a papír vékonyságú héjat.
8. Hogyan tárold a friss gyökeret?
A friss gyömbér nejlonzacskóban egy hűvös kamrában is eláll akár két-három hétig is.
A fel nem használt hámozatlan gyömbért légmentesen tekerd folpackba, és tedd a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.
Amennyiben nem használod el két-három héten belül, fagyaszd le (előtte pucold meg), vagy készíts belőle gyömbéres mézet, így további egy-másfél hónapig is eláll.
9. Hogyan illeszd be a gyömbér fogyasztását könnyedén a mindennapjaidba?
Az ételeidhez is adhatod, akár egy-két csipetnyi mennyiségben, vagy válassz a következő receptek közül.
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2024/06/Fb-Ads-Gyf.-weboldal-felso-kep-3.png?resize=497%2C277&ssl=1)
10. Egyszerű receptek: gyömbérlé, gyömbértea, gyömbéres méz
Gyors gyömbérlé
Tisztítsd meg a gyömbérgyökeret, vágd kisebb darabokra, majd kevés vízzel turmixold pépesre. Szükség esetén szűrd le (ha nagyon zavarnak a kisebb rostok). Egy-két napig hűtőben eltarthatod.
Fontos, hogy vízzel hígítva fogyaszd, mert ilyen töménységben, hígítatlanul csúnya hányingert vagy gyomorgörcsöt okozhat.
Gyömbértea
Gyömbérteát friss és szárított gyömbérből egyaránt készíthetsz. Itt rögtön három gyömbértea receptet is találsz.
Fontos, hogy amennyiben hajlamos vagy húgyúti vagy nőgyógyászati gyulladásokra (pl. felfázás, prosztatagyulladás, petefészek-gyulladás) ne használj citromot a tea ízesítésére.
Gyömbéres méz
Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon finom, és hűtőben egy-másfél hónapig is eláll. A megtisztított gyömbért vágd apró kockákra vagy reszeld le, tedd egy kis befőttesüvegbe, és öntsd fel annyi mézzel, hogy jól ellepje. Keverd össze alaposan, és egy-két órán belül már fogyaszthatod is.
A gyömbéres méz receptjét és alkalmazási tudnivalóit itt találod.
A gyömbéres mézből pillanatok alatt készíthetsz teát, keverj el egy teáskanálnyit meleg vízben, és már ihatod is. Itt is igaz, hogy ne ízesíts citromlével, ha hajlamos vagy az alhasi gyulladásokra.
11. És a ráadás: kandírozott gyömbér
A kandírozott gyömbér receptjét pedig itt találod. Csak arra vigyázz, hogy nagyon finom, ezért nehéz betartani az adagolást.
Bízom benne, hogy sok hasznos információhoz jutottál a cikkből, hiszen itt összefoglalva megtaláltad a legfontosabb hatásokat, mellékhatásokat, az adagolást, tisztáztuk a vásárlással és tárolással kapcsolatban felmerülő kérdéseket, és csodás gyömbéres receptekkel is gazdagabb lettél.
A témához kapcsolódó legfontosabb olvasnivalókat itt találod:
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
![](https://i0.wp.com/gyogyfuveskertem.hu/wp-content/uploads/2024/06/Fb-Ads-Gyf.-weboldal-felso-kep-3.png?resize=497%2C277&ssl=1)
You must be logged in to post a comment.