A bouquet garni egy aromás fűszerekből álló csokor. Ízesítőül szolgálhat mediterrán ragukhoz, levesekhez. Ha megszárítunk pár csokrot, télen csinos díszei lesznek a konyhának, egyúttal mindig kéznél lesznek, hogy felhasználhassuk ételeink készítésénél.
A fűszerek nemcsak kellemes és jellegzetes ízt adnak ételeinknek, de egyúttal gyógyhatásukat élvezhetjük, hiszen minden fűszernövény gyógynövény is egyben. Az emésztőrendszerünkre mindenképpen pozitív hatást gyakorolnak, de egyéb áldásos hatásaikat is élvezhetjük, miközben a számunkra kellemes ízű ételeket fogyasztjuk.
Bouquet garni hozzávalói
4 kakukkfűág
4 szál petrezselyem (sima vagy fodros)
1 babérlevél (friss vagy szárított)
Bouquet garni elkészítése
1. A klasszikus bouquet garnihoz fogjunk össze néhány friss petrezselyemzöldet, kakukkfűágat és (lehetőleg friss) babérlevelet.
2. Használjunk viaszmentes konyhai kötözőt vagy egyszerű fehér cérnát a csokor összekötéséhez. A kötöző megkönnyíti a csokor ételből történő eltávolítását. Ha a kis csokrokat inkább megszárítanánk, a kötöző segítségével akasszuk fel száraz, félárnyékos helyre, így télen is élvezhetjük a kis csokrokból előbukkanó ízeket.
3. Hogy megakadályozzuk a növényi részek leválását főzés közben, egy darab muszlinba is becsomagolhatjuk a csokrokat. További ízesítőül fekete egész borsok is kerülhetnek a bouquet garni mellé az ételbe.
Ízlés szerint a nem klasszikus bouquet garni tartalmazhat rozmaringot, szurokfüvet, bazsalikomot vagy zsályát. Használjuk bátran a fantáziánkat, és hallgassunk az ízlésünkre.
Egyéb népszerű fűszertársítások
Az európai jellegű fűszerezésnél a zöldfűszerek dominálnak. A különféle zöldfűszerek keverése más-más ízvilágot hoz elő az ételekből, így pusztán az egyes zöldfűszerek dominanciájával is igen eltérő és jellegzetes hatást érhetünk el.
Provance-i ízvilág
bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, borsfű
Dalmát ízvilág
lestyán, rozmaring, zsálya, bazsalikom
Erdélyi ízvilág
tárkony, kapor, borsfű, kakukkfű
Mediterrán ízvilág
Bazsalikom, szurokfű, kakukkfű, ruccola (borsmustár)
A nemzetközi konyhában a keleti fűszertársítások a legjellegzetesebbek. A keleti konyhában igen meghatározó a csípős fűszerek használata. Ami viszont ennél is érdekesebb: az ételek egyedülállóan különleges ízhatását nem ritkán az édeskés fűszerek finom, nem tolakodó alkalmazásával érik el.
Ázsiai ízvilág
csillagánizs, kínai bors, gyömbér, kínai fahéj, ázsiai citromfű, chili
Indiai ízvilág
curry (gyömbér, sárgagyömbér, csilipaprika, koriander, kardamom) fahéj, a bors, a szegfűszeg, a köménymag, a mustármag
Arab ízvilág
Kapor, fokhagyma, menta, fahéj, oregánó, petrezselyem, bors, koriander, szerecsendió, jázmin, zsálya, chili
Arab hétfűszer-keverék
feketebors, paprika, római kömény, koriander, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és kardamom
Kellemes kísérletezést kívánok!
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.