Tyúkhúr (Stellaria media)
A tavaszias idő beköszöntével gyorsan kifejlődik a palánta állapotban áttelelő tyúkhúr, amely a tavaszi salátagyógynövények sorát gazdagítja, s a kiskertekben éppúgy megtalálható, mint nedves tarlókon, szántóföldeken.
Tüdőbetegségek
Szaponintartalmánál fogva légcsőhurut és egyéb tüdőbetegségek esetén vehetjük hasznát.
Húgyutak és epehólyag, koleszterinszint-csökkentő
Vízhajtó és epehajtó hatású, serkenti a vese- és epeműködést, oldja a vese-és epeköveket. Csökkenti a koleszterinszintet, ám ehhez néhány hétig tartó fogyasztás szükséges, lehetőleg frissen.
Sebek, aranyér
Vérzések, sebek, ekcéma gyógyítására is alkalmazható. Száraz bőr, rovarcsípések, napégés ápolására is kiváló a teája vagy a belőle készült kenőcs. Aranyeres panaszok kezelésére ülőfürdőt készíthetünk belőle.
Tyúkhúr egyéb alkalmazási lehetőségei
Irritált szemre szemborogatást készíthetünk teájából.
Jóindulatú ciszták és duzzadt nyirokcsomók kezelésére mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazható.
Kalcium, kálium, magnézium tartalma is magas, és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz.
Tyúkhúr fogyasztása
Nyersen vértisztító, méregtelenítő saláta készülhet a friss növényből, amelynek kellemes, a fejes salátához hasonlatos íze van, kissé fűszeres felhanggal. Bármilyen kevert salátában helyet kaphat, akár a kora tavaszi időszakban jelentéktelen beltartalmi értéket képviselő fejes saláta helyett is.
Szárítva ritkán alkalmazzuk. Ebből 1 teáskanálnyi mennyiséget számítsunk 2 dl vízhez, forrázva készítjük, és naponta 2-3 alkalommal 2 dl-t fogyasztunk.
Tyúkhúr gyűjtése
A szépen kifejlődött növény föld feletti részét gyűjtjük, amit – ha nem használtuk fel salátához – vékony rétegben terítsünk ki jól szellőző helyre, mert minél gyorsabban szárad meg, annál jobban megőrzi szép zöld színét. A szárítmányt jól záródó üvegben, sötét helyen tároljuk.

Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)
Szintén kora tavasszal megjelenő, akácosokban, cserjésekben, kerítések mellett, akár tömegekben is termő, ánizs illatú növény.
Már az ókorban is közkedvelt konyhakerti növény volt, a kolostori gyógyászat legfontosabb növényei közé tartozott, a Karolingok idején a császári birtok leltárában is megemlítik, s disznózsírral készített kenőcsként használták daganatok és kelések kezelésére. Később láz, gyomorfájás, hányás, emésztési panaszok, lép- és májbántalmak, valamint bőrgyulladás kezelésére is javasolták.
Emésztőrendszer
Keserűanyag-tartalmánál fogva étvágyjavító, de egyéb emésztőrendszeri panaszok esetén is alkalmazható. Serkenti az epehólyag és a máj működését, illetve emésztőrendszeri görcsök csillapítására is hatásos.
Köhögés
Illóolaj-tartalmánál fogva tüdőbetegségek esetén is hasznát vehetjük, főként köhögés csillapítására.
Vese és hólyag
Vese- és hólyagbántalmak esetén, például hólyaghurutnál gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatását is kihasználhatjuk, mely flavonoid tartalmának köszönhető. Fokozza a vesék vérellátását.
Sebek
Sebek gyógyítására frissen is használható.

Turbolya felhasználása
Serkenti a fontos méregtelenítő szervek működését, így tavaszi salaktalanító kúrákhoz különösen alkalmas, méregteleníti a vesét, a májat és az epehólyagot, valamint serkenti az emésztést. A méregtelenítésre a zsenge hajtásaiból készült, illetve a hajtások hozzáadásával készült tavaszi saláta a legalkalmasabb.
Több országban fűszerként is használják, például a francia konyhában kedvelt, mint zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, illetve tojásételek, valamint gomba és gombás ételek fűszerezésére is.
Turbolya adagolása
1 teáskanál szárítmányt 2 dl vízzel leforrázunk, és naponta 2-3-szor fogyasztunk 2 dl-t.

Turbolya mellékhatásai
Várandósság ideje alatt és vesegyulladás esetén ne alkalmazzuk! Egyéb mellékhatása nem ismert.
Turbolya termesztése
Könnyen termeszthető, a vetés után hat héttel szedhető, mivel nagyon gyorsan növekszik.
You must be logged in to post a comment.