Gyermekláncfűből pesto? Igen, az eredeti bazsalikomos, fenyőmagos, parmezános pesto sokféle formában újragondolható, például ásványi anyagokban gazdag tavaszi gyógynövényünkből, a gyermekláncfűből is.
Készülhet pesto tyúkhúrból, kövér porcsinból, medvehagymából és a bazsalikomon kívül sok más fűszernövényből is, mindennek csak a fantáziánk szabhat határt.
A pestókban eredetileg használt fenyőmag pedig nagyon jól helyettesíthető bármilyen csonthéjassal vagy olajos maggal: dióval, mogyoróval, mandulával, tökmaggal, napraforgómaggal, vagy ami éppen rendelkezésünkre áll.
A hidegen sajtolt olaj és a sajt is ízlés kérdése, sőt a sajt akár el is hagyható.
A fokhagymát viszont több szempontból sem érdemes kispórolni a pestóból. Egyrészt igen jó ízt ad a szósznak, másrészt nagyon egészséges, és ez is egy jó módja a fokhagyma rendszeres fogyasztásának. Ha úgy alakul, akkor medvehagymával helyettesíthető.
Az ásványi anyagokban gazdag gyermekláncfűből készült pestót fogyaszthatjuk frissen, vagy eltehetjük a téli napokra is.
A gyermekláncfű leveleiből készült pesto kicsit kesernyés lehet a keserű ízektől elszokott ízlelőbimbóink számára. Ám könnyen hozzá lehet szokni a keserűbb ízvilághoz, és érdemes lehet szem előtt tartani, hogy a keserű íz az egyik legjobb barátunk az emésztőrendszerünk egészsége és az emésztésünk támogatása szempontjából.
Kevésbé lesz keserű a végeredmény, ha a kora tavaszi zsengébb leveleket gyűjtjük.
Mire használhatjuk a gyermekláncfű pestót?
A pestót rengeteg módon felhasználhatjuk:
- tésztához keverhetjük (a tetejére szórhatunk sajtot is),
- főtt, grillezett és sült zöldségeket, húsokat, sajtokat ízesíthetünk vele,
- használhatjuk szendvicskrém helyett,
- salátaöntetként is használhatjuk.
Gyermekláncfű pesto hozzávalói
- 3-4 maroknyi zsenge gyermekláncfűlevél
- 0,5 csésze hidegen sajtolt olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 0,5 csésze olajos mag vagy csonthéjas (lásd fent)
- 0,25 csésze sajt (elhagyható)
- só
- kevés citromlé (elhagyható)
- kevés reszelt citromhéj (narancshéjjal még különlegesebb, elhagyható)
Gyermekláncfű pesto elkészítése
1. Gyűjtsük be gyermekláncfű leveleit. A kora tavaszi, illetve a kisebb belső levelek kevésbé keserűek.
2. Mossuk meg, szárítsuk le salátacentrifuga vagy tiszta konyharuha segítségével.
3. Ha van konyhai aprítógépünk, könnyű dolgunk lesz. Tegyük a hozzávalókat az aprítóba, és keverjük krémesre. Aprítógép híján a csonthéjasokat vagy olajos magvakat daráljuk le, a sajtot reszeljük, a pitypangleveleket és a fokhagymát pedig vágjuk nagyon finomra, majd mindezeket jól keverjük el a többi hozzávalóval. Így kicsit rusztikusabb lesz a végeredmény, de az ízélményen ez nem változtat.
4. Az elkészült pestót kanalazzuk tiszta üvegbe, és tároljuk hűtőszekrényben. Nagyjából egy hétig biztosan eláll. Ha nem fogyasztjuk el ennyi idő alatt, fagyasszuk le kisebb adagokban (például jégkockatartóban). Ha megfagyott, borítsuk egy zárható nejlontasakba vagy fagyasztós dobozba.
Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.
You must be logged in to post a comment.